Deser jogurtowy z kaki

Zdrowy owocowo-jogurtowy deser. Naturalnie słodki dzięki owocowi kaki, zwanym również persymoną. Owoc ten jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C. Jest także bogate w  związki fitochemiczne, które wykazują działanie przeciwutleniające. Persymona zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko. Także warto sięgać po owoc kaki, nie tylko ze względów zdrowotnych ale przede wszystkim ze względu na smak :)

Składniki:

  • 1 owoc kaki
  • 1 łyżka płatków owsianych/żytnich/orkiszowych
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Owoc kaki umyć, obrać i zmiksować na gładko z płatkami górskimi. W pucharku lub szklance warstwowo wyłożyć mus z kaki, na przemian z jogurtem: 1/3 kaki, 1,5 – 2 łyżki jogurtu, 1/3 kaki, 1,5-2 łyżki jogurtu i 1/3 kaki. Udekorować płatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.