Ryba po grecku w lżejszej wersji – z rybą z parowara

Uwielbiam ryby po grecku, zawsze robiłam wersję z rybą smażoną lecz na potrzeby zdrowszego odżywiania zrobiłam rybę po grecku z rybą przygotowaną w parowarze. Jest równie pyszna, a o ile zdrowsza i lżejsza. Wykorzystując kilka kawałków parowanej ryby, kilka łyżek przygotowanej zalewy warzywnej i ryżu miałam również obiad na ciepło :) Polecam serdecznie taką wersję ryby po grecku.

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych (u mnie morszczuk)
  • sól i pieprz

Zalewa warzywna:

  • 300 g marchwi 
  • 100 g korzenia selera
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 3 cebule (średnie)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • około 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła klarowanego/oleju

Przygotowanie:

Jeśli używamy ryby mrożone, najpierw rozmrozić i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i zostawić nasolone na czas przygotowania warzyw.

Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce (wielkość oczek dowolna). Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

Rybę umieścić w parowarze i parować 15 min.

Na patelni rozgrzać masło klarowane/olej, wrzucić cebulkę i zezłocić. Do podsmażonej cebuli dodać warzywa i chwilę przesmażyć. Następnie warzywa podlać wodą, dodać cukier, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę i koncentrat. Wymieszać i poddusić wszystko aż warzywa zmiękną a nadmiar płynu odparuje. Na końcu doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej przypraw. Smak sosu musi być wyraźny.

Na dno naczynia (u mnie miseczka z przykrywką) rozłożyć cienką warstwę sosu, układać filety rybne na przemian z warstwą sosu warzywnego tak, aby ostatnią warstwę stanowiły warzywa. Całość przykryć pokrywką lub owinąć folią spożywczą i gdy ostygnie wstawić do lodówki. Najlepiej smakują po 2-3 dniach, podawane zarówno na zimno jak i na ciepło.

***
Tak jak pisałam na wstępie polecam podczas przygotowania ryby zjeść posiłek na ciepło, parowana ryba z sosem warzywnym z dodatkiem ryżu brązowego, również z sosem warzywnym – 1/2 szklanki ryżu zalać 1 szklanką wody, zagotować, skręcić palnik i gotować 15 min. Zdjąć z palnika. Następnie ryż zostawić na kolejne 5 minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę i zostawić do lekkiego odparowania. Ugotowany ryż wymieszać z 2 łyżkami zalewy warzywnej z powyższego przepisu. Wyłożyć na talerz rybę, polać odrobiną sosu, wyłożyć ryż.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.