Składniki:
- 0,5 kg filetów rybnych (u mnie morszczuk)
- sól i pieprz
Zalewa warzywna:
- 150 g marchwi
- 50 g korzenia selera
- 50 g korzenia pietruszki
- 2 małe cebule lub 1 duża
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 2,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- około 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka masła klarowanego/oleju
Dodatkowo:
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce (wielkość oczek dowolna). Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Rybę umieścić w parowarze i parować 15 min.
Ryż zalać wodą, dodać sól, doprowadzić do wrzenia. Skręcić palnik i gotować ryż pod przykryciem 15 min. Następnie wyłączyć palnik a ryż pozostawić na 5 min pod przykryciem. Na końcu zdjąć pokrywkę i pozostawić ryż do odparowania.
Na patelni rozgrzać masło klarowane/olej, wrzucić cebulkę i zezłocić. Do podsmażonej cebuli dodać warzywa i chwilę przesmażyć. Następnie warzywa podlać wodą, dodać cukier, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę i koncentrat. Wymieszać i poddusić wszystko aż warzywa zmiękną a nadmiar płynu odparuje. Na końcu doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej przypraw. Smak sosu musi być wyraźny.
Do ugotowanego ryżu dodać 4-5 łyżek sosu warzywnego, razem wymieszać. Na talerzach ułożyć rybę, polać sosem warzywnym, wyłożyć ryż z warzywami.