Ryba z parowara z sosem warzywnym i brązowym ryżem z warzywami (jak ryba po grecku)

W poprzednim poście prezentowałam rybę po grecku w lżejszej wersji, z rybą przygotowaną w parowarze. Przy okazji przygotowań dogotowałam ryż i zjadłam ciepłą rybę z sosem i ryżem, z dodatkiem tego samego sosu warzywnego. Wyszło przepysznie :)

Składniki:

  • 0,5 kg filetów rybnych (u mnie morszczuk)
  • sól i pieprz

Zalewa warzywna:

  • 150 g marchwi 
  • 50 g korzenia selera
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • około 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła klarowanego/oleju

Dodatkowo:

  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli

    Przygotowanie:

    Jeśli używamy ryby mrożone, najpierw rozmrozić i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i zostawić nasolone na czas przygotowania warzyw.

    Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce (wielkość oczek dowolna). Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

    Rybę umieścić w parowarze i parować 15 min.

    Ryż zalać wodą, dodać sól, doprowadzić do wrzenia. Skręcić palnik i gotować ryż pod przykryciem 15 min. Następnie wyłączyć palnik a ryż pozostawić na 5 min pod przykryciem. Na końcu zdjąć pokrywkę i pozostawić ryż do odparowania.

    Na patelni rozgrzać masło klarowane/olej, wrzucić cebulkę i zezłocić. Do podsmażonej cebuli dodać warzywa i chwilę przesmażyć. Następnie warzywa podlać wodą, dodać cukier, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę i koncentrat. Wymieszać i poddusić wszystko aż warzywa zmiękną a nadmiar płynu odparuje. Na końcu doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej przypraw. Smak sosu musi być wyraźny.

    Do ugotowanego ryżu dodać 4-5 łyżek sosu warzywnego, razem wymieszać. Na talerzach ułożyć rybę, polać sosem warzywnym, wyłożyć ryż z warzywami.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.