Składniki:
- 500 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- tymianek
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 50 g kaszy bulgur (1/4 szklanki) + 1/2 szklanki wody do gotowania
- garść świeżych liści szpinaku
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub oliwy
Przygotowanie:
Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, wrzucić cebulkę i zeszklić, następnie podsmażyć na złoto, dodać czosnek i krótko przesmażyć. Do cebulki dodać kaszę bulgur, wlać wodę, nakryć pokrywką i gotować 13-15 minut aż kasza wchłonie całą wodę. Po tym czasie zdjąć pokrywę, dodać garść świeżych liści szpinaku i całość przesmażyć aż szpinak zwiędnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Po tym czasie na środku patelni zrobić gniazdko odsuwając kaszę na bok i w to miejsce wbić jajko, oprószyć solą i pieprzem. Na obwodzie kaszy ułożyć pieczoną dynię oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Nakryć patelnię pokrywką i smażyć aż białko jajka się zetnie a żółtko ciągle pozostanie płynne. Podawać gorące, prosto z patelni :)