Drobiowa wędlina z piersi indyka, chudziutka i bardzo aromatyczna. Dodatkowego smaku nadają jej ziarenka pieprzu zielonego, które po obróbce cieplnej miękną. Pieprz zielony jest łagodny, lekko słodkawy, odświeżający a jednocześnie ma bardzo wyrazisty smak. Pozostało mi jeszcze spore opakowanie po wielokrotnej współpracy z
Tradismak. Mój wyrób wędziłam, dzięki temu ma niebywały aromat lecz równie dobrze możecie go przygotować w szynkowarze lub w osłonkach i tylko parzyć. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- filet z indyka
- 18 g peklosoli/kg mięsa
Przyprawy na 1 kg mięsa:
- 100 ml wody na 1 kg mięsa
- osłonki białkowe średnica 65 mm 0,55 m/kg mięsa
Przygotowanie:
Obrobiony, oczyszczony filet z indyka pokroić na kawałki 3×3 cm, przełożyć do pojemnika lub miski, zasypać solą peklową, wymieszać, zamknąć i peklować 48 h w lodówce. Po tym czasie zmielić – u mnie sitko 8 mm.
Zapeklowane mięso przełożyć do misy, wymieszać z przyprawami i wodą aż będzie się kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). Na końcu dodać dodać zielony pieprz i ponownie wymieszać.
Przygotować osłonki zgodnie z zaleceniem producenta (info na opakowaniu – moje moczę w letniej wodzie 15-20 min). Zawiązać jeden koniec osłonki przędzą wędliniarską lub zacisnąć zacisk specjalną zaciskarką, napełnić ściśle mięsem tak aby nie było pęcherzyków powietrza, zawiązać drugi koniec osłonki lub zacisnąć klipsem i zaciskarką. U mnie batony każdy po 500 g, długość jednej osłonki o średnicy 65 mm wyniosła 30 cm.
Osadzanie: batony powiesić na kijach wędzarniczych i osadzać przez 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
Osuszanie: w wędzarni bez dymu, w temperaturze 45oC aż powierzchnia osłonki będzie sucha w dotyku, zajęło około 45 minut.
Wędzenie: w temperaturze 55oC do uzyskania zadowalającego koloru, zajęło 3 godziny.
Parzenie: batony umieścić w garnku z wodą podgrzaną do temp 85oC, po włożeniu batonów uzyskać temperaturę 75-80oC, parzyć do momentu aż wędlina uzyska w środku 72oC (parzymy z wbitym termometrem w środek batonu). Po tym czasie batony wyciągnąć z garnka i studzić w zimnej wodzie 10-15 min, następnie przełożyć do lodówki na minimum 12 h.
Smacznego!
Related