Sałatka śledziowa z cebulką, papryką, kukurydzą i groszkiem

Bardzo smaczna sałatka śledziowa z cebulką, papryką, kukurydzą i groszkiem. Idealna na kolację, przystawkę lub świąteczny stół. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika :)

Składniki:

  • 4 solone filety śledziowe a’la matias
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki octu
Dodatkowo:
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki białej lub żółtej
  • 1 cebula
  • 1/4 puszki kukurydzy
  • 1/4 puszku groszku konserwowego
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany/jogurtu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

W garnuszku wymieszać wodę z octem i włożyć filety śledziowe. Moczyć 2-3 godziny aż filety zbieleją. Następnie pokroić w kostkę.

Cebulkę obrać i pokroić w kostkę. Na sitku przelać wrzątkiem. Cebulkę dodać do pokrojonych śledzi. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do śledzi z cebulką. Dodać odcedzony groszek i kukurydzę, kwaśną śmietanę/jogurt i wymieszać. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem dobrze schłodzić.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *