Bardzo smaczna sałatka śledziowa z cebulką, papryką, kukurydzą i groszkiem. Idealna na kolację, przystawkę lub świąteczny stół. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika :)
Składniki:
- 4 solone filety śledziowe a’la matias
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki octu
Dodatkowo:
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki białej lub żółtej
- 1 cebula
- 1/4 puszki kukurydzy
- 1/4 puszku groszku konserwowego
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany/jogurtu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
W garnuszku wymieszać wodę z octem i włożyć filety śledziowe. Moczyć 2-3 godziny aż filety zbieleją. Następnie pokroić w kostkę.
Cebulkę obrać i pokroić w kostkę. Na sitku przelać wrzątkiem. Cebulkę dodać do pokrojonych śledzi. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do śledzi z cebulką. Dodać odcedzony groszek i kukurydzę, kwaśną śmietanę/jogurt i wymieszać. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem dobrze schłodzić.
Smacznego!