Lekkie, pieczone kotleciki z indyka polecają się na pyszny posiłek. Bez dodatku bułki tartej czy kaszy manny będą idealne dla osób liczących kalorie. Sprawdzą się zarówno jako samodzielny posiłek w towarzystwie ulubionych dodatków, jak i zatopione w różnych sosach. Smacznego :)
Składniki:
- 500 g udźca z indyka
- 1/4 szklanki wody
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 mała cebula zeszklona na odrobinie oleju/oliwy
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Przygotowanie:
Mięso z indyka zmielić w maszynce do mielenia mięs. Do mięsa dodać wodę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, zeszkloną cebulkę, czosnek, sól i pieprz (wg preferencji, ja daję 18 g soli i 2 g pieprzu na kg mięsa) i wymieszać. Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie uformować małe kotleciki. Położyć je na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC, piec 20-25 min.
Kotleciki można podawać z różnymi sosami lub samodzielnie jako danie obiadowe w towarzystwie warzyw, kaszy, ryżu czy makaronów.
Smacznego!