Jabłka w cieście drożdżowym

Moja córcia jest fanką wszelkich placuszków, racuszków, klusek i naleśników. Najbardziej niebezpieczne pytanie to: „Co dziś zrobić na obiad?”. Odpowiedzią zawsze będą naleśniki, ewentualnie racuszki. Te racuszki to grube plasterki jabłuszka w cieście drożdżowym, ale można też oczywiście bez bawienia się w kuchni do ciasta drożdżowego dodać starte jabłka lub pokrojone w kawałki i smażyć zwykłe placuszki. Polecam, nie tylko na obiad czy kolację, ale także na deser :)
Przepis pochodzi z gazetki reklamowej sklepów Biedronka.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 12 g drożdży
  • 2 duże jabłka (do starcia) lub 4 jabłka pokrojone na plastry*
  • cukier puder do podania
  • olej rzepakowy do smażenia

    Przygotowanie:

    Do miski w której będziemy robić ciasto włożyć drożdże, zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Do drożdży dodać sól, mąkę i jajko, wymieszać aby nie było grudek – ja to robię w robocie planetarnym.
    Ciasto odstawić na minimum 30 min (a nawet 1-1,5 godziny) w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    Przygotować jabłka – umyte jabłka pokroić w plastry, wykroić gniazda nasienne. 
    Plastry jabłka moczyć w cieście drożdżowym i smażyć na oleju na rumiano. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć resztę tłuszczu, podawać posypane cukrem pudrem lub jak lubicie.
    * Racuszki można usmażyć w tradycyjny sposób, wtedy do wyrośniętego ciasta dodać starte na tarce lub drobno pokrojone 2 jabłka, łyżką nabierać ciasto i smażyć na oleju na złoto. Podawać posypane cukrem pudrem lub jak lubicie. Osobny wpis i zdjęcia tutaj.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *