Szybkie pączki z serka homogenizowanego

Karnawał w pełni, zaraz się kończy, więc wypada dodać choć jeden karnawałowy wypiek. Pora na szybkie pączki z serka homogenizowanego. Nie każdy, w tym ja, ma czas na robienie pączków tradycyjnych. A te pączusie to tylko wymieszanie, nawet widelcem, składników i usmażenie ich w oleju. Są przepyszne! Przepis ze strony Moje Wypieki.

Składniki:

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo:
  • cukier do obtaczania pączków (kryształ) lub cukier puder
  • ewentualnie cynamon lub cukier cynamonowy

Przygotowanie:

W misie umieścić serek i jajka, wymieszać do połączenia. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko dobrze wymieszać.

W szerokim rondlu rozgrzać olej do temperatury 175oC. Łyżką wcześniej maczaną w oleju (aby ciasto ładnie schodziło z łyżki) nabierać porcje ciasta i kłaść na rozgrzany olej. Używałam miarki 15 ml w kształcie okrągłej łyżki, wychodziły ładne, zgrabne kształty. Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor. Uważać aby olej nie był zbyt gorący – pączki w środku będą surowe, a z wierzchu przypalone. Tak samo gdy olej będzie za zimny – pączki nasiąkną tłuszczem.

Usmażone pączki odkładać na talerz wyłożony ręczniczkiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze lub obsypać cukrem pudrem gdy troszkę ostygną.

Smacznego!

Dodaj komentarz