Drożdżowe grzebienie z pieczarkami i serem

Przerobiona wersja pasztecików z pieczarkami, to samo ciasto ale farsz z dodatkiem sera żółtego, uformowane na kształt dużego grzebienia. Można nie bawić się w formowanie grzebieni, a tylko zrobić w formie małych pasztecików lub bułeczek – nie jest ważna forma, tylko pyszny farsz. Z tych proporcji zrobiłam osiem ogromnych grzebieni, wielkości połowy talerza obiadowego. Zniknęły w mgnieniu oka. Polecam :)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki stopionego masła (45g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 200 g sera żółtego startego na tarce
  • pieprz, sól
  • olej
Dodatkowo:
  • jajko

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżeczką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h.

Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać pieczarki i całość poddusić około 10-15 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać starty ser, dobrze wymieszać.

Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować.

Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na stolnicy (nawet nie muszę nigdy tego ciasta podsypywać mąką) na prostokąt.

Rozsmarować 1/4 farszu  zostawiając wolne brzegi.

Zawinąć brzegi na środek (złożyć na tzw. trzy jak list) wzdłuż dłuższej części. Przeciąć na pół.

Ostrym nożem naciąć jeden brzeg w ząbki.

Każdy grzebień ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, troszkę rozchylając nacięcia.

Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Przed pieczeniem grzebienie posmarować rozkłóconym jajkiem.

Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 35 minut do zrumienienia. Studzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.