Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 30 g drożdży świeżych
- 3 łyżki stopionego masła (45g)
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 500 g pieczarek
- 3 cebule
- 200 g sera żółtego startego na tarce
- pieprz, sól
- olej
- jajko
Przygotowanie:
Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać pieczarki i całość poddusić około 10-15 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać starty ser, dobrze wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować.
Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na stolnicy (nawet nie muszę nigdy tego ciasta podsypywać mąką) na prostokąt.
Rozsmarować 1/4 farszu zostawiając wolne brzegi.
Zawinąć brzegi na środek (złożyć na tzw. trzy jak list) wzdłuż dłuższej części. Przeciąć na pół.
Ostrym nożem naciąć jeden brzeg w ząbki.
Każdy grzebień ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, troszkę rozchylając nacięcia.
Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Przed pieczeniem grzebienie posmarować rozkłóconym jajkiem.
Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 35 minut do zrumienienia. Studzić na kratce.