Proste i pyszne placuszki owsiane z dodatkiem odżywki białkowej. Jeśli nie używacie takiej odżywki to można ją w zupełności pominąć lub dodać w zamian łyżkę mąki ryżowej, pszennej lub razowej.
Składniki:
- 30 g płatków żytnich/owsianych/orkiszowych
- 120 ml gorącej wody
- 2 jajka
- 30 g odżywki białkowej
- olej kokosowy do smażenia
Do podania:
- jogurt naturalne
- owoce
- puder z erytrolu lub cukier puder
Przygotowanie:
Płatki umieścić w miseczce i zalać gorącą wodą, przykryć, zostawić aż płatki będą miękkie i ostygną. Do płatków dodać jajka i odżywkę białkową, wymieszać.
Patelnię rozgrzać i delikatnie posmarować olejem kokosowym, oliwą lub olejem. Przy dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką nie ma potrzeby natłuszczać patelni. Łyżką nakładać porcję placuszków, smażyć z każdej strony po kilka minut aż placuszki będą usmażone. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z jogurtem i owocami.
Smacznego!
Witam, czy przepis jest poprawnie zapisany? Ciasto na placuszki wychodzi bardzo wodniste. Pozdrawiam
Dobrze, trzeba na chwilkę odstawić, zgęstnieje.