Sałata z fetą i czerwoną fasolą

Prosta sałata z czerwoną fasolą, cebulą, ogórkiem, pomidorem i serem feta. Wykorzystałam resztę sałaty lodowej, którą miałam w lodówce lecz nada się każda Wasza ulubiona lub mix sałat. Podana ze zwyczajnym sosem na bazie oliwy i soku z cytryny smakowała wybornie :)

Składniki:

  • spora garść dowolnej sałaty (u mnie lodowa)
  • kilka plasterków ogórka zielonego
  • 1 mały pomidor lub kilka koktajlowych
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki czerwonej fasoli
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Winegret:

  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego/jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy/oleju roślinnego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Przygotować sos winegret: w filiżance umieścić sok z cytryny/ocet, dodać sól, pieprz, oliwę i dobrze wymieszać.

Umyte liście sałaty wymieszać z częścią sosu winegret (1/3 zostawić do polania na wierzchu), przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć plasterki ogórka, cząstki pokrojonego pomidora, pokrojoną cebulę, pokruszoną fetę oraz czerwoną fasolę. Skropić resztą sosu winegret, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.