Krewetki smażone na maśle z czosnkiem, natką pietruszki i płatkami chili

Jeden z najprostszych przepisów na pyszne krewetki – smażone na maśle z czosnkiem, natką pietruszki i odrobiną chili. Sprawdzą się tu krewetki mrożone lub świeże, ale najlepsze będą surowe bez wstępnych obróbek. Jeśli natomiast mamy krewetki już gotowane lub parowane wstępnie to należy skrócić czas smażenia aby nie wyszły twarde i gumowe. Polecam serdecznie :) A przepis z niezawodnej Kwestii Smaku.

Składniki:

  • 250 g krewetek (mrożone lub świeże)
  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • sól
  • płatki chili lub 1/2 papryczki chili
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Krewetki mrożone zalać w misce letnią wodą i rozmrozić. Zdjąć pancerze zostawiając ogonek, naciąć wzdłuż tułowia i wyciągnąć jelito.

Czosnek i listki z natki pietruszki drobno posiekać. Jeśli używamy świeżą papryczkę chili również drobno posiekać, bez pestek.

Na patelni rozgrzać połowę masła, wrzucić czosnek i chwilkę podsmażyć. Jeśli używamy świeżą chili dodać razem z czosnkiem. Następnie włożyć krewetki i smażyć 1 minutę. Dolać wino i na większej mocy palnika odparować. Krewetki przewrócić na drugą stronę i podsmażyć kolejną minutę. Patelnię zdjąć z palnika, dodać resztę masła, oliwę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Na końcu doprawić solą, płatkami chili jeśli nie używaliśmy świeżej papryczki oraz skropić sokiem z cytryny. Podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej smakuje z dobrą, świeżą bagietką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.