Składniki:
- filety rybne – dowolne, u mnie morszczuk
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 duży pomidor lub 2 małe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- sól i pieprz
- świeża natka pietruszki lub kolendra
Przygotowanie:
Przygotować warzywa: umytego bakłażana, cukinię i pomidory pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w piórka lub kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Na oliwie podsmażyć chwilkę czosnek, dodać cebulkę, cukinię i bakłażana. Podsmażyć na dużej mocy palnika aż warzywa się przyrumienią ale nie będą się rozpadać, mają być chrupiące. Dodać zioła i pokrojone pomidory, chwilę razem podsmażyć. Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Raszki grilla, patelnię grillową lub grilla elektrycznego przesmarować delikatnie oliwą, na rozgrzany grill położyć filety rybne i grillować dosłownie po 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Grubsze kawałki ryby po około 2 minuty a ryby np. pstrąg w całości 3,5-4 minut.