Kurczak teriyaki

Bardzo smaczny sposób na piersi z kurczaka w sosie teriyaki. Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku i zdecydowanie zagości w naszym menu na dłużej. Dodatkowo kurczaka i smażony ryż z warzywami podałam z sałatką z surowej cukinii. Wyszło pysznie!

Składniki:

Kurczak teriyaki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 5 łyżek sosu sojowego (jasnego)
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu/cukru trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
Ryż z warzywami:
  • 100 g brązowego ryżu 
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Dodatkowo: 
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Ugotować ryż – do garnuszka wsypać ryż, dodać 1,5 szklanki wody i zagotować. Skręcić moc palnika i gotować do miękkości ok 30-35 min aż ryż wchłonie całą wodę. W razie potrzeby dolać w trakcie gotowania odrobinę wody.

Przygotować sos teriyaki: na patelnię włożyć wszystkie składniki sosu i zagotować. Do sosu włożyć oczyszczone piersi z kurczaka i dusić pod przykryciem 5 min. Następnie filety przewrócić na drugą stronę i dusić pod przykryciem kolejne 5 min. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i gotować kolejne 5 min bez przykrycia, w międzyczasie obracając kilkukrotnie kurczaka. Kurczaka posypać prażonym sezamem i szczypiorkiem.

Ryż: na patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulkę i przesmażyć. Do cebulki dołożyć czosnek oraz imbir, krótko przesmażyć. Dodać groszek, przesmażyć 1 minutę, następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć kolejne 2 minuty. Na samym końcu dodać ugotowany ryż, olej sezamowy i sos sojowy, razem chwilę przesmażyć.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *