Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 5 łyżek sosu sojowego (jasnego)
- 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu/cukru trzcinowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 100 g brązowego ryżu
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki uprażonego sezamu
- szczypiorek
Przygotowanie:
Przygotować sos teriyaki: na patelnię włożyć wszystkie składniki sosu i zagotować. Do sosu włożyć oczyszczone piersi z kurczaka i dusić pod przykryciem 5 min. Następnie filety przewrócić na drugą stronę i dusić pod przykryciem kolejne 5 min. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i gotować kolejne 5 min bez przykrycia, w międzyczasie obracając kilkukrotnie kurczaka. Kurczaka posypać prażonym sezamem i szczypiorkiem.
Ryż: na patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulkę i przesmażyć. Do cebulki dołożyć czosnek oraz imbir, krótko przesmażyć. Dodać groszek, przesmażyć 1 minutę, następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć kolejne 2 minuty. Na samym końcu dodać ugotowany ryż, olej sezamowy i sos sojowy, razem chwilę przesmażyć.