Szybka propozycja na omlet z groszkiem – z braku świeżego zielonego groszku u mnie konserwowy. Też jest bardzo smacznie, smak konserwowego groszku mi nie przeszkadza lecz zdecydowanie lepszy jest ze świeżym :)
Składniki:
- 1 całe jajko + 2 białka lub 2 całe jajka
- szczypta soli himalajskiej
- odrobina oleju kokosowego/masła/oliwy
- 2 łyżki ugotowanego groszku (u mnie konserwowy)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki *
Przygotowanie:
Jajko i białka umieścić w miseczce i roztrzepać widelcem z odrobiną soli.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy/masło lub oliwę i wlać roztrzepane jajka, na wierzch wyłożyć groszek, nakryć pokrywką i na minimalnym ogniu smażyć omlet kilka minut aż wierzch się zetnie. Gotowy omlet posypać posiekanym szczypiorkiem.
* gdy nie liczycie kalorii warto jajka roztrzepać z mlekiem lub śmietanką, omlet jest wtedy delikatniejszy, kremowy i bardziej puszysty
Smacznego!