Omlet z groszkiem i szczypiorkiem

Szybka propozycja na omlet z groszkiem – z braku świeżego zielonego groszku u mnie konserwowy. Też jest bardzo smacznie, smak konserwowego groszku mi nie przeszkadza lecz zdecydowanie lepszy jest ze świeżym :)

Składniki:

  • 1 całe jajko + 2 białka lub 2 całe jajka
  • szczypta soli himalajskiej
  • odrobina oleju kokosowego/masła/oliwy
  • 2 łyżki ugotowanego groszku (u mnie konserwowy)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki *

Przygotowanie:

Jajko i białka umieścić w miseczce i roztrzepać widelcem z odrobiną soli.

Na patelni rozgrzać olej kokosowy/masło lub oliwę i wlać roztrzepane jajka, na wierzch wyłożyć groszek, nakryć pokrywką i na minimalnym ogniu smażyć omlet kilka minut aż wierzch się zetnie. Gotowy omlet posypać posiekanym szczypiorkiem.

* gdy nie liczycie kalorii warto jajka roztrzepać z mlekiem lub śmietanką, omlet jest wtedy delikatniejszy, kremowy i bardziej puszysty

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.