Leśne pucharki z karmelizowanymi jabłkami

Piekąc ostatnio ciasto szpinakowe do Leśnej Kostki z kiwi zostało mi troszkę pokruszonego ciasta, którym dekorowałam wierzch kostki. Jak się okazało była to świetna baza pod deser w pucharkach, z karmelizowanymi jabłkami i jogurtem. Zamiast jogurtu świetnym rozwiązaniem jest bita śmietana, więc jeśli nie liczycie kalorii taką wersję również warto wypróbować :)

Składniki (2 szt):

  • 8 łyżek okruchów ciasta szpinakowego 
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • cynamon, mielone goździki, imbir
  • cukier puder/erytrol
  • owoce leśne do dekoracji

Przygotowanie:

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Na patelnię wsypać cukier brązowy, rozpuścić i podgrzewać aż zacznie się karmelizować. Szybko przełożyć jabłka i masło, chwilkę razem podsmażyć. Posypać odrobiną cynamonu, mielonych goździków i imbirem, wymieszać.

Jogurt wymieszać ze szczyptą cynamonu, odrobiną mielonych goździków i imbiru. Dosłodzić do smaku cukrem pudrem lub inną substancją słodzącą.

Na dno pucharków wsypać po 2 łyżki okruchów ciasta szpinakowego, wyłożyć część jogurtu, następnie karmelizowane jabłka, polać pozostałym jogurtem i posypać resztą okruchów ciasta. Na wierzchu udekorować owocami lesnymi.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.