Piekąc ostatnio ciasto szpinakowe do Leśnej Kostki z kiwi zostało mi troszkę pokruszonego ciasta, którym dekorowałam wierzch kostki. Jak się okazało była to świetna baza pod deser w pucharkach, z karmelizowanymi jabłkami i jogurtem. Zamiast jogurtu świetnym rozwiązaniem jest bita śmietana, więc jeśli nie liczycie kalorii taką wersję również warto wypróbować :)
Składniki (2 szt):
- 8 łyżek okruchów ciasta szpinakowego
- 2 jabłka
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżeczka masła
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- cynamon, mielone goździki, imbir
- cukier puder/erytrol
- owoce leśne do dekoracji
Przygotowanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Na patelnię wsypać cukier brązowy, rozpuścić i podgrzewać aż zacznie się karmelizować. Szybko przełożyć jabłka i masło, chwilkę razem podsmażyć. Posypać odrobiną cynamonu, mielonych goździków i imbirem, wymieszać.
Jogurt wymieszać ze szczyptą cynamonu, odrobiną mielonych goździków i imbiru. Dosłodzić do smaku cukrem pudrem lub inną substancją słodzącą.
Na dno pucharków wsypać po 2 łyżki okruchów ciasta szpinakowego, wyłożyć część jogurtu, następnie karmelizowane jabłka, polać pozostałym jogurtem i posypać resztą okruchów ciasta. Na wierzchu udekorować owocami lesnymi.
Smacznego!