Kotleciki z białej kiełbasy, duszone z cebulką, jabłkiem i cydrem

Ostatnio przygotowując domową białą kiełbasę zostało mi troszkę mięsa w nadziewarce i w lejku, którego nie dało rady już nabić w jelita. W związku z tym powstały małe kotleciki duszone z cebulką, jabłkiem i w cydrze. Fantastyczne danie, które można przygotować podczas przyrządzania domowej białej kiełbasy odbierając część mięsa lub też przygotować sobie specjalnie. Kotleciki można poddusić w rondlu, lub zapiec w piekarniku wedle gustu. Duszone pod pokrywką są jednak bardziej soczyste. Tutaj nie ma jelita, które podczas pieczenia osłania mięso przed wysuszeniem tak jak w przypadku białej kiełbasy. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 400 g boczku wieprzowego
  • 100 g golonki wieprzowej
  • 50 ml wody

Przyprawy na 1 kg mięsa:

  • 15-18 g soli kamiennej 
  • 3 g pieprzu czarnego świeżo zmielonego
  • 3 g czosnku świeżego 
  • 3 g  majeranek 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 6 cebul
  • 3 jabłka
  • sól, pieprz, majeranek
  • 250 ml cydru

Przygotowanie:

Boczek, golonkę i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Z łopatki i golonki wykroić błony i ścięgna. Boczek i mięso z golonki zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku 8 mm. Zmielone mięso przełożyć do misy, dodać dokładnie odważone przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić, tak aby mięso się rozkleiło – zaczęło kleić się do rąk. Mięso wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowych ciast. Na samym końcu dodawać stopniowo wodę, aż mięso ją całą wchłonie.

Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie uformować okrągłe kotleciki. Cebulę pokroić w piórka, jabłka umyć, bez obierania pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne.

W szerokim rondlu rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć kotleciki z obydwu stron. Obsmażone kotleciki wyciągnąć z rondla, a w to miejsce włożyć jabłka i również podsmażyć – na większej mocy palnika, krótko aby się nie rozpadły. Jabłka wyciągnąć i do rondla przełożyć cebulkę, oprószyć solą, pieprzem i odrobiną majeranku, przesmażyć na złoto. Następnie do cebulki dołożyć obsmażone kotleciki oraz cząstki jabłek. Całość podlać cydrem, nakryć pokrywą i poddusić około 20 min na wolnym ogniu. Na koniec zdjąć pokrywę, zwiększyć moc palnika i odparować nadmiar płynów. Podawać z pieczywem lub ziemniakami, wg gustu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.