Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 400 g boczku wieprzowego
- 100 g golonki wieprzowej
- 50 ml wody
Przyprawy na 1 kg mięsa:
- 15-18 g soli kamiennej
- 3 g pieprzu czarnego świeżo zmielonego
- 3 g czosnku świeżego
- 3 g majeranek
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 6 cebul
- 3 jabłka
- sól, pieprz, majeranek
- 250 ml cydru
Przygotowanie:
Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie uformować okrągłe kotleciki. Cebulę pokroić w piórka, jabłka umyć, bez obierania pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne.
W szerokim rondlu rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć kotleciki z obydwu stron. Obsmażone kotleciki wyciągnąć z rondla, a w to miejsce włożyć jabłka i również podsmażyć – na większej mocy palnika, krótko aby się nie rozpadły. Jabłka wyciągnąć i do rondla przełożyć cebulkę, oprószyć solą, pieprzem i odrobiną majeranku, przesmażyć na złoto. Następnie do cebulki dołożyć obsmażone kotleciki oraz cząstki jabłek. Całość podlać cydrem, nakryć pokrywą i poddusić około 20 min na wolnym ogniu. Na koniec zdjąć pokrywę, zwiększyć moc palnika i odparować nadmiar płynów. Podawać z pieczywem lub ziemniakami, wg gustu.