Ostatnio przygotowując
domową białą kiełbasę zostało mi troszkę mięsa w nadziewarce i w lejku, którego nie dało rady już nabić w jelita. W związku z tym powstały małe kotleciki duszone z cebulką, jabłkiem i w cydrze. Fantastyczne danie, które można przygotować podczas przyrządzania domowej białej kiełbasy odbierając część mięsa lub też przygotować sobie specjalnie. Kotleciki można poddusić w rondlu, lub zapiec w piekarniku wedle gustu. Duszone pod pokrywką są jednak bardziej soczyste. Tutaj nie ma jelita, które podczas pieczenia osłania mięso przed wysuszeniem tak jak w przypadku białej kiełbasy. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 400 g boczku wieprzowego
- 100 g golonki wieprzowej
- 50 ml wody
Przyprawy na 1 kg mięsa:
- 15-18 g soli kamiennej
- 3 g pieprzu czarnego świeżo zmielonego
- 3 g czosnku świeżego
- 3 g majeranek
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 6 cebul
- 3 jabłka
- sól, pieprz, majeranek
- 250 ml cydru
Przygotowanie:
Boczek, golonkę i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Z łopatki i golonki wykroić błony i ścięgna. Boczek i mięso z golonki zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku 8 mm. Zmielone mięso przełożyć do misy, dodać dokładnie odważone przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić, tak aby mięso się rozkleiło – zaczęło kleić się do rąk. Mięso wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowych ciast. Na samym końcu dodawać stopniowo wodę, aż mięso ją całą wchłonie.
Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie uformować okrągłe kotleciki. Cebulę pokroić w piórka, jabłka umyć, bez obierania pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne.
W szerokim rondlu rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć kotleciki z obydwu stron. Obsmażone kotleciki wyciągnąć z rondla, a w to miejsce włożyć jabłka i również podsmażyć – na większej mocy palnika, krótko aby się nie rozpadły. Jabłka wyciągnąć i do rondla przełożyć cebulkę, oprószyć solą, pieprzem i odrobiną majeranku, przesmażyć na złoto. Następnie do cebulki dołożyć obsmażone kotleciki oraz cząstki jabłek. Całość podlać cydrem, nakryć pokrywą i poddusić około 20 min na wolnym ogniu. Na koniec zdjąć pokrywę, zwiększyć moc palnika i odparować nadmiar płynów. Podawać z pieczywem lub ziemniakami, wg gustu.
Smacznego!