Składniki:
- 800 g mielonego mięsa (miałam łopatkę, trochę karkówki i ścinki mięs po klasyfikacji mięsa do wędlin)
- 16 dużych pieczarek
- 2 duże cebule
- sól i pieprz
- 200 g sera żółtego + 100 g do posypania
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- masło klarowane do smażenia lub olej
Przygotowanie:
Blaszki, nóżki pieczarek oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej i podsmażyć cebulę na złoto. Do przesmażonej cebuli dodać pokrojone nóżki i blaszki pieczarek, przesmażyć i odparować.
Mięso mielone umieścić w misie, dodać przesmażone pieczarki z cebulką, 200 g startego sera, natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym mięsem nadziewać kapelusze pieczarek, ułożyć na blasze piekarnikowej wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C. Piec 30-35 min w zależności od wielkości pieczarek i ilości farszu. Pod koniec pieczenia (około 5-7 min) pieczarki posypać resztą sera żółtego i dalej zapiekać aż ser się rozpuści. Upieczone pieczarki posypać posiekaną natką pietruszki.