Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

Ostatnio w sklepie skusiłam się na pieczarki do faszerowania, takie duże jak dłoń. Gdy je zobaczyłam, przypomniało mi się jak 11 lat temu bardzo smakowały moim gościom na przyjęciu z okazji chrzcin mojej córci. Wtedy robiłam mniejsze, takie małe przekąski na jeden gryz. Kapelusze nadziane mięsem z dodatkiem przesmażonych na maśle nóżek i cebulki, z dodatkiem sera to świetne danie obiadowe lub też przekąska na różne imprezy. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa (miałam łopatkę, trochę karkówki i ścinki mięs po klasyfikacji mięsa do wędlin)
  • 16 dużych pieczarek
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz
  • 200 g sera żółtego + 100 g do posypania
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • masło klarowane do smażenia lub olej

Przygotowanie:

Przygotować pieczarki: oczyścić szczoteczką i w razie potrzeby obrać (jeśli pieczarki są ładne, nie obieram). Od kapeluszy oderwać nóżki oraz łyżeczką wydrążyć blaszki.

Blaszki, nóżki pieczarek oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej i podsmażyć cebulę na złoto. Do przesmażonej cebuli dodać pokrojone nóżki i blaszki pieczarek, przesmażyć i odparować.

Mięso mielone umieścić w misie, dodać przesmażone pieczarki z cebulką, 200 g startego sera, natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanym mięsem nadziewać kapelusze pieczarek, ułożyć na blasze piekarnikowej wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C. Piec 30-35 min w zależności od wielkości pieczarek i ilości farszu. Pod koniec pieczenia (około 5-7 min) pieczarki posypać resztą sera żółtego i dalej zapiekać aż ser się rozpuści. Upieczone pieczarki posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *