Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana jest tradycyjną potrawą nie tylko kuchni narodów Europy Wschodniej ale również kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. Są to tarte ziemniaki z boczkiem, skwarkami lub kiełbaską i cebulką, zapiekane w jelicie wieprzowym. Danie bardzo sycące, pożywne i nie da się ukryć, bardzo kaloryczne. Aby odchudzić lekko danie można smalec zastąpić olejem, ale … smalec to smalec :) Kiszki można przygotować tak jak ja w jednym długim jelicie, lub okręcać pojedyncze „kiełbaski” albo krótsze odcinki. Ponoć wyśmienicie smakują przyrządzone na grillu – na pewno przetestuję. Przepis pochodzi z forum Wędliny Domowe, udostępniony przez powiat hajnowski.

Składniki:

  • 750 g obranych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 100 g wędzonego boczku (może być słonina, kiełbasa wędzona)
  • 150 g mąki pszennej
  • sól, pieprz, majeranek
  • smalec
  • 1 m jelita wieprzowego (kaliber 30/32 lub większe 32/34)

Przygotowanie:

Jelita zalać letnią wodą i wymoczyć minimum 30 minut, najlepiej kilka godzin. Następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Cebulę i boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinkę smalcu (gdy mamy tłusty boczek lub słoninę, smalec pominąć) i przesmażyć boczek wraz z cebulką. Ziemniaki zetrzeć na tarce lub w malakserze na najmniejszych oczkach. Do startych ziemniaków dodać podsmażony boczek z cebulką, mąkę, sól (1/2-1 łyżeczki), dużą szczyptę pieprzu mielonego i majeranku. Całość wymieszać i nadziać luźno w jelita, do około 2/3 jego objętości, końce zawiązać. Można nadziać jedno długie lub okręcać jak kiełbaski.

Nadziane kiszki ułożyć w wysmarowanym smalcem naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Kiełbaski ponakłuwać igłą lub wykałaczką (aby nie pękały) i posmarować smalcem.

Kiszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i najpierw zapiekać 20 min w tej temperaturze, następnie zmniejszyć temperaturę do 1600C i dalej piec 30-40 minut aż kiszka będzie zrumieniona i chrupiąca. Pod koniec pieczenia można włączyć opcję grill, zwiększyć temperaturę i tak zapiec aby szybciej się zrumieniła.

Smacznego!

Dodaj komentarz