Cannelloni z mięsem i serem

Pyszne danie z makaronem cannelloni – dużymi rurkami, faszerowanymi mięsem mielonym z pomidorami i serem, pod warstwą sosu beszamelowego i sera. Idealne dla fanów makaronów i wszelakich makaronowych zapiekanek. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 20-24 szt makaronu cannelloni
  • 100 g sera żółtego do posypania
  • bazylia 
Mięso mielone:
  • 1 cebula
  • 500 g mielonego mięsa (u mnie łopatka i karkówka)
  • 400 g pomidorów (świeże lub z puszki)
  • sól, pieprz, 
  • bazylia
  • odrobina cukru
  • 150 g sera żółtego
  • olej do smażenia

Beszamel z bazylią:

  • 70 g masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 litr mleka
  • sól, pieprz
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W szerokim rondlu z grubszym dnem podsmażyć na odrobinie oleju cebulę, dodać mięso mielone i na dość sporej mocy przesmażyć aż mięso nie będzie surowe. Dodać pomidory z puszki lub świeże pomidory pokrojone w kostkę. Całość zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i dusić na małej mocy palnika aż pomidory się rozpadną. Pod koniec zwiększyć moc palnika aby sos troszkę odparować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekaną bazylią i odrobiną cukru. Gdy sos lekko ostygnie dodać starty ser żółty i całość wymieszać.

Beszamel: Na suchej patelni przesmażyć krótko mąkę. Uważać aby nie przypalić, mąka ma pozostać biała. Do mąki dołożyć masło. Ciągle mieszając połączyć mąkę z rozpuszczonym masłem. Wyjdzie nam zasmażka. Powoli wlewać mleko – najlepiej partiami. Mąka z masłem szybciej się rozpuści w mniejszej ilości mleka. Zagotować całość i chwilkę pogotować aż mąka straci surowy posmak a sos wyraźnie zgęstnieje. W tym momencie sos już zdejmuję z palnika i przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na końcu dodać posiekaną świeżą bazylię.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą. Na dno naczynia wlać troszkę sosu beszamelowego. Makaron cannelloni (surowy) faszerować mięsem mielonym z serem (użyłam małej łyżeczki) i układać w naczyniu żaroodpornym. Ułożyłam dwie warstwy, zanim ułożyłam drugą warstwę całość polałam odrobiną sosu beszamelowego. Ułożony makaron zalać resztą sosu beszamelowego, naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC i piec 30-35 min. Po  tym czasie całość posypać startym serem żółtym i zapiekać jeszcze 10 min aż ser się ładnie rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 10 min przed pokrojeniem. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą bazylią.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *