Pyszne danie z makaronem cannelloni – dużymi rurkami, faszerowanymi mięsem mielonym z pomidorami i serem, pod warstwą sosu beszamelowego i sera. Idealne dla fanów makaronów i wszelakich makaronowych zapiekanek. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 20-24 szt makaronu cannelloni
- 100 g sera żółtego do posypania
- bazylia
Mięso mielone:
- 1 cebula
- 500 g mielonego mięsa (u mnie łopatka i karkówka)
- 400 g pomidorów (świeże lub z puszki)
- sól, pieprz,
- bazylia
- odrobina cukru
- 150 g sera żółtego
- olej do smażenia
Beszamel z bazylią:
- 70 g masła
- 70 g mąki pszennej
- 1 litr mleka
- sól, pieprz
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W szerokim rondlu z grubszym dnem podsmażyć na odrobinie oleju cebulę, dodać mięso mielone i na dość sporej mocy przesmażyć aż mięso nie będzie surowe. Dodać pomidory z puszki lub świeże pomidory pokrojone w kostkę. Całość zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i dusić na małej mocy palnika aż pomidory się rozpadną. Pod koniec zwiększyć moc palnika aby sos troszkę odparować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekaną bazylią i odrobiną cukru. Gdy sos lekko ostygnie dodać starty ser żółty i całość wymieszać.
Beszamel: Na suchej patelni przesmażyć krótko mąkę. Uważać aby nie przypalić, mąka ma pozostać biała. Do mąki dołożyć masło. Ciągle mieszając połączyć mąkę z rozpuszczonym masłem. Wyjdzie nam zasmażka. Powoli wlewać mleko – najlepiej partiami. Mąka z masłem szybciej się rozpuści w mniejszej ilości mleka. Zagotować całość i chwilkę pogotować aż mąka straci surowy posmak a sos wyraźnie zgęstnieje. W tym momencie sos już zdejmuję z palnika i przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na końcu dodać posiekaną świeżą bazylię.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą. Na dno naczynia wlać troszkę sosu beszamelowego. Makaron cannelloni (surowy) faszerować mięsem mielonym z serem (użyłam małej łyżeczki) i układać w naczyniu żaroodpornym. Ułożyłam dwie warstwy, zanim ułożyłam drugą warstwę całość polałam odrobiną sosu beszamelowego. Ułożony makaron zalać resztą sosu beszamelowego, naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC i piec 30-35 min. Po tym czasie całość posypać startym serem żółtym i zapiekać jeszcze 10 min aż ser się ładnie rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 10 min przed pokrojeniem. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą bazylią.
Smacznego!