Składniki:
-
2 szklanki mąki
-
30 g drożdży świeżych
-
3 łyżki stopionego masła (45 g)
-
2 jajka
-
4 łyżki mleka
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżeczka soli
- 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych)
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 cebule
- jajko
- pieprz, sól
- olej
- jajko
- mak/sezam
Przygotowanie:
Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Mrożone wcześniej rozmrozić, jeśli używamy suszonych – wcześniej namoczyć i brać pod uwagę wagę grzybów już namoczonych. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować.
Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoni na okrągły placuszek, nałożyć farsz i uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w formie wyścielonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.
Formę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Przed pieczeniem bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem/sezamem.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 35-40 minut do zrumienienia.