Ciasto na kremówce jeszcze mi się nie znudziło :) Zastanawiam się jeszcze ile będzie jego odsłon :) Niby zawsze to samo ale z różnymi dodatkami za każdym razem może smakować inaczej – tym razem połączenie kokosa i rabarbaru. Wiórki kokosowe w cieście, wiórki w kruszonce i kwaśny rabarbar to naprawdę zgrany i pyszny zespół. Polecam serdecznie :)
Składniki:
Ciasto:
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g wiórków kokosowych
- 110 g zimnego masła w kawałkach
- 6 łyżek cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- 400 g rabarbaru
Przygotowanie:
Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, dodać cukier i utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką.
W misce wyrobić kruszonkę – wymieszać mąkę z cukrem i wiórkami kokosowymi, dodać małe kawałki zimnego masła. Rękoma lub widelcem wyrobić kruszonkę.
Formę na ciasto (u mnie 25 cm x 29 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką, posypać równomiernie pociętym rabarbarem i na końcu kokosową kruszonką.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Na końcu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!