Sałatka ryżowa z kurczakiem, brokułem, jajkiem i kukurydzą

Bardzo smaczna sałatka ryżowa z podsmażonym kurczakiem, gotowanym jajkiem, kukurydzą i brokułem poleca się na kolację, przekąskę lub każdą inną okazję. Bez okazji też całkiem nieźle smakuje :)

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 szklanki ryżu + 1 szklanka wody
  • 250 g różyczek brokuła
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka (u mnie domowa złocista)
  • olej do smażenia kurczaka
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotować ryż: ryż opłukać na sicie pod zimną wodą z nadmiaru skrobi. W garnuszki rozgrzać odrobinę masła lub oleju, włożyć ryż i przesmażyć chwilę aż stanie się szklisty, zalać 1 szklanką zimnej wody, dodać szczyptę soli i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika, nakryć pokrywką i gotować 10-12 minut aż ryż wchłonie wodę. Następnie wyłączyć palnik, ryż pozostawić jeszcze na 5 min, po tym czasie zdjąć pokrywkę, przemieszać widelcem i pozwolić ryżowi odparować.

Filety z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, u mnie domowa mieszanka złocista. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć kawałki kurczaka najpierw na dość sporej mocy palnika, następnie zmniejszyć moc palnika, patelnię nakryć pokrywką i chwilkę poddusić.

Brokuły: różyczki brokuła opłukać, w garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i cukru, na wrzątek wrzucić brokuły, zmniejszyć moc palnika i gotować 3-5 min, nie dłużej. Brokuł powinien być al dente.

Sos: wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce, doprawić do smaku solą i pieprzem.

W misce umieścić ugotowany ryż, usmażone kawałki kurczaka, pokrojone w kostkę ugotowane jaja, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone różyczki brokuła. Całość wymieszać z sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego!

Dodaj komentarz