Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1/2 szklanki ryżu + 1 szklanka wody
- 250 g różyczek brokuła
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka (u mnie domowa złocista)
- olej do smażenia kurczaka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Filety z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, u mnie domowa mieszanka złocista. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć kawałki kurczaka najpierw na dość sporej mocy palnika, następnie zmniejszyć moc palnika, patelnię nakryć pokrywką i chwilkę poddusić.
Brokuły: różyczki brokuła opłukać, w garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i cukru, na wrzątek wrzucić brokuły, zmniejszyć moc palnika i gotować 3-5 min, nie dłużej. Brokuł powinien być al dente.
Sos: wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W misce umieścić ugotowany ryż, usmażone kawałki kurczaka, pokrojone w kostkę ugotowane jaja, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone różyczki brokuła. Całość wymieszać z sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić.