Kolejny przepis na budyń ryżowy, tym razem czekoladowy – a raczej kakaowy. Świetna propozycja na zagospodarowanie resztek ryżu. Ponownie dodałam kremówki, która nadaje świetnego posmaku i aksamitności lecz oczywiście można zamiast niej dać zwykłe mleko, roślinne lub zwierzęce. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1-1,5 łyżeczki kakao (w proszku, nie słodzone)
- cukier do smaku 1-2 łyżeczki
- dowolne owoce, świeże lub mrożone
Przygotowanie:
W garnuszku umieścić mleko, kremówkę, kakao i cukier. Wymieszać i podgrzać, dodać ryż i chwilkę razem podgrzać. Całość przelać do malaksera lub blendera kielichowego i zmiksować na gładki i gęsty budyń. Przelać do pucharka, udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami.
Smacznego!