Budyń ryżowy kakaowy

Kolejny przepis na budyń ryżowy, tym razem czekoladowy – a raczej kakaowy. Świetna propozycja na zagospodarowanie resztek ryżu. Ponownie dodałam kremówki, która nadaje świetnego posmaku i aksamitności lecz oczywiście można zamiast niej dać zwykłe mleko, roślinne lub zwierzęce. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 1-1,5  łyżeczki kakao (w proszku, nie słodzone)
  • cukier do smaku 1-2 łyżeczki
  • dowolne owoce, świeże lub mrożone

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić mleko, kremówkę, kakao i cukier. Wymieszać i podgrzać, dodać ryż i chwilkę razem podgrzać. Całość przelać do malaksera lub blendera kielichowego i zmiksować na gładki i gęsty budyń. Przelać do pucharka, udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.