Crumble z mieszanką truskawek, jagód i malin

Nie ma chyba nic prostszego niż owocowe crumble – czyli warstwa owoców pod maślaną kruszonką. Tym razem wersja najłatwiejsza ze wszystkich, wystarczy umyte owoce wyłożyć do foremek i posypać kruszonką. Użyłam mieszanki truskawek, malin i jagód. Maliny i jagody jeszcze z czeluści zamrażarki – nie trzeba ich w ogóle rozmrażać. Same owoce miałam bardzo słodkie, więc cukier w warstwie owocowej zupełnie pominęłam, ale zawsze przy tych kwaśnych można dosłodzić cukrem lub inną substancją słodząca. I oczywiście nadadzą się każde owoce :) Z tej porcji wyszło mi sześć kokilek o średnicy 10 cm. Polecam serdecznie :)

Składniki:

    Składniki na warstwę owoców:

    • 300 g truskawek
    • 100 g malin
    • 100 g jagód
    • cukier w razie potrzeby (nie dodawałam)
    • masło do posmarowania formy

    Składniki na kruszonkę:

    • 150 g mąki pszennej 
    • 110 g zimnego masła w kawałkach 
    • 6 łyżek cukru waniliowego lub zwykłego

    Przygotowanie:

    Owoce umyć, truskawki odszypułkować. Owoce rozłożyć do wysmarowanych masłem foremek żaroodpornych lub jednego większego naczynia. W razie potrzeby posypać odrobiną cukru.

    W misce wyrobić kruszonkę – wymieszać mąkę z cukrem, dodać małe kawałki zimnego masła. Rękoma lub widelcem wyrobić kruszonkę. Owoce posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego do 2000C piekarnika i zapiekać około 30 – 35 min, do zezłocenia kruszonki. Podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietanką lub gałką lodów, albo oprószone cukrem pudrem.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.