Nie ma chyba nic prostszego niż owocowe crumble – czyli warstwa owoców pod maślaną kruszonką. Tym razem wersja najłatwiejsza ze wszystkich, wystarczy umyte owoce wyłożyć do foremek i posypać kruszonką. Użyłam mieszanki truskawek, malin i jagód. Maliny i jagody jeszcze z czeluści zamrażarki – nie trzeba ich w ogóle rozmrażać. Same owoce miałam bardzo słodkie, więc cukier w warstwie owocowej zupełnie pominęłam, ale zawsze przy tych kwaśnych można dosłodzić cukrem lub inną substancją słodząca. I oczywiście nadadzą się każde owoce :) Z tej porcji wyszło mi sześć kokilek o średnicy 10 cm. Polecam serdecznie :)
Składniki:
Składniki na warstwę owoców:
- 300 g truskawek
- 100 g malin
- 100 g jagód
- cukier w razie potrzeby (nie dodawałam)
- masło do posmarowania formy
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 110 g zimnego masła w kawałkach
- 6 łyżek cukru waniliowego lub zwykłego
Przygotowanie:
Owoce umyć, truskawki odszypułkować. Owoce rozłożyć do wysmarowanych masłem foremek żaroodpornych lub jednego większego naczynia. W razie potrzeby posypać odrobiną cukru.
W misce wyrobić kruszonkę – wymieszać mąkę z cukrem, dodać małe kawałki zimnego masła. Rękoma lub widelcem wyrobić kruszonkę. Owoce posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego do 2000C piekarnika i zapiekać około 30 – 35 min, do zezłocenia kruszonki. Podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietanką lub gałką lodów, albo oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!