Makaron pełnoziarnisty z sosem serowym z gorgonzoli, z kurczakiem i brokułem

Jakiś czas temu znalazłam na stronie Tapenda przepis na bardzo smaczny sos serowy z gorgonzoli, którą wprost uwielbiam. Sam ser jest już dość tłusty więc bardzo spodobał mi się dodatek mleka zamiast śmietanki. Urozmaiciłam przepis cebulką, kurczakiem, brokułem i powstało przepyszne danie. Z domowym makaronem to w ogóle niebo w buzi :) Użyłam pełnoziarnistego, domowej roboty ale nada się każdy makaron, Wasz ulubiony – czy to wstążki, penne czy inne kształty. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Sos serowy z gorgonzolą i kurczakiem:
  • 1 pierś z kurczaka podwójna
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 300 ml mleka
  • 100 g sera gorgonzola + 20 g do dekoracji
Dodatkowo:

Przygotowanie:

Pierś kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć kawałki piersi kurczaka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć aż cebulka się zarumieni. Następnie zmniejszyć moc palnika, patelnię nakryć pokrywą i poddusić około 5 min.

Po tym czasie zdjąć pokrywę, zwiększyć moc palnika, wlać mleko na patelnię i dodać pokrojony ser gorgonzola, podgrzewać aż ser się rozpuści a sos się zagęści. Gdyby było za rzadkie troszkę zredukować. Dołożyć łyżkę masła, wymieszać aż do rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

W międzyczasie ugotować makaron al dente, odcedzić. Przygotować różyczki brokuła – w garnku zagotować wodę z solą i szczyptą cukru, na wrzątek wrzucić różyczki brokuła, gotować 5 min, odcedzić.

Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z sosem i wymieszać. Przełożyć makaron z kurczakiem i sosem na talerze, wyłożyć różyczki brokuła i troszkę pokrojonego sera gorgonzola.

Smacznego!

Dodaj komentarz