Jakiś czas temu znalazłam na stronie Tapenda przepis na bardzo smaczny sos serowy z gorgonzoli, którą wprost uwielbiam. Sam ser jest już dość tłusty więc bardzo spodobał mi się dodatek mleka zamiast śmietanki. Urozmaiciłam przepis cebulką, kurczakiem, brokułem i powstało przepyszne danie. Z domowym makaronem to w ogóle niebo w buzi :) Użyłam pełnoziarnistego, domowej roboty ale nada się każdy makaron, Wasz ulubiony – czy to wstążki, penne czy inne kształty. Polecam serdecznie :)
Składniki:
Sos serowy z gorgonzolą i kurczakiem:
- 1 pierś z kurczaka podwójna
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- 300 ml mleka
- 100 g sera gorgonzola + 20 g do dekoracji
Dodatkowo:
- 250 g makaronu (u mnie domowy pełnoziarnisty)
- 250 g różyczek brokuła
Przygotowanie:
Pierś kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć kawałki piersi kurczaka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć aż cebulka się zarumieni. Następnie zmniejszyć moc palnika, patelnię nakryć pokrywą i poddusić około 5 min.
Po tym czasie zdjąć pokrywę, zwiększyć moc palnika, wlać mleko na patelnię i dodać pokrojony ser gorgonzola, podgrzewać aż ser się rozpuści a sos się zagęści. Gdyby było za rzadkie troszkę zredukować. Dołożyć łyżkę masła, wymieszać aż do rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W międzyczasie ugotować makaron al dente, odcedzić. Przygotować różyczki brokuła – w garnku zagotować wodę z solą i szczyptą cukru, na wrzątek wrzucić różyczki brokuła, gotować 5 min, odcedzić.
Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z sosem i wymieszać. Przełożyć makaron z kurczakiem i sosem na talerze, wyłożyć różyczki brokuła i troszkę pokrojonego sera gorgonzola.
Smacznego!