Miewacie czasami dylemat jak wykorzystać mięso z rosołu? Jednym z rozwiązań są te kotleciki z ryżem. Smakują wybornie z surówkami, sałatami lub warzywami gotowanymi, w towarzystwie dobrego sosu, np. czosnkowego. Inspirację zaczerpnęłam ze strony Kuchnia Bazylii nieznacznie modyfikując przepis, a mianowicie dodałam podsmażoną najpierw cebulkę, która dodatkowo nadała smaku kotlecikom. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 300 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie indyk, kurczak i kaczka)
- 1 marchewka, kawałek selera i pietruszki z rosołu
- 1 cebula
- 1 jajko
- 100 g ugotowanego ryżu
- masło/olej do smażenia
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Mięso z rosołu oraz warzywa zmielić. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na maśle lub oleju. Zmielone mięso z warzywami, ugotowany ryż oraz podsmażoną cebulkę wymieszać w misce, dodać jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie gdyby masa była zbyt rzadka dodać 2-3 łyżki bułki tartej.
Z masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoto z obydwu stron. Podawać wg gustu z warzywami, surówkami i ulubionymi sosami.
Smacznego!