Truskawkowo-kokosowy deser z chia

Pudding z nasionkami chia na mleczku kokosowym z dużą ilością truskawek to znakomity deser, który warto przygotować. Prosty i bardzo szybki, a do tego zdrowy i smaczny. Polecam serdecznie :)

Składniki (2 porcje):

  • 2 łyżki nasion chia
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1-2 łyżki miodu (do smaku)
  • 250 g truskawek
  • 4 łyżki jogurtu kokosowego lub naturalnego
  • wiórki kokosowe 

Przygotowanie:

Wlać mleko kokosowe do miseczki, wsypać nasiona chia, wymieszać i odstawić na około 20 min aż nasiona troszkę napęcznieją. Po tym czasie całość wymieszać dokładnie, aby nasiona rozprowadziły się i równomiernie pęczniały. Miseczkę zakryć, np. folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 8 h, idealnie u mnie sprawdza się pora nocna.

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zblendować. Napęczniałe nasiona przemieszać, dodać zmiksowane truskawki, dosłodzić do smaku i jeszcze raz przemieszać. Pudding chia przełożyć do pucharków. Udekorować jogurtem kokosowym lub naturalnym, świeżymi truskawkami, wiórkami kokosowymi i listkiem mięty.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.