Pudding z nasionkami chia na mleczku kokosowym z dużą ilością truskawek to znakomity deser, który warto przygotować. Prosty i bardzo szybki, a do tego zdrowy i smaczny. Polecam serdecznie :)
Składniki (2 porcje):
- 2 łyżki nasion chia
- 200 ml mleka kokosowego
- 1-2 łyżki miodu (do smaku)
- 250 g truskawek
- 4 łyżki jogurtu kokosowego lub naturalnego
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Wlać mleko kokosowe do miseczki, wsypać nasiona chia, wymieszać i odstawić na około 20 min aż nasiona troszkę napęcznieją. Po tym czasie całość wymieszać dokładnie, aby nasiona rozprowadziły się i równomiernie pęczniały. Miseczkę zakryć, np. folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 8 h, idealnie u mnie sprawdza się pora nocna.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zblendować. Napęczniałe nasiona przemieszać, dodać zmiksowane truskawki, dosłodzić do smaku i jeszcze raz przemieszać. Pudding chia przełożyć do pucharków. Udekorować jogurtem kokosowym lub naturalnym, świeżymi truskawkami, wiórkami kokosowymi i listkiem mięty.
Smacznego!