Choć preferuję ryby filetowane to od czasu do czasu lubię przyrządzić również rybę pieczoną w całości. Pstrąg pieczony w całości z masłem pietruszkowym, odrobiną czosnku i płatków chili a obok pieczone różyczki kalafiora i brokuła o maślanym, delikatnym smaku to dobra propozycja na obiad lub kolację. Serdecznie polecam :)
Składniki:
- 2 średnie pstrągi
- sól, pieprz, płatki chili
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 plasterki cytryny
Przygotowanie:
Wypatroszone pstrągi umyć i osuszyć. Ostrym nożem naciąć rybę w kilku miejscach. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony oraz w środku.
W miseczce wymieszać miękkie masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną natką pietruszki i odrobiną płatków chili. Zostawić dwie łyżeczki maślanej pasty do posmarowania pstrąga z wierzchu a resztę rozsmarować wewnątrz pstrągów. Do każdego pstrąga włożyć po dwa plasterki cytryny i rozmasować na skórce pozostawione wcześniej masło.
Na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia ułożyć pstrągi nacięciem do góry.
Ryby wstawić do piekarnika na środkowy poziom, nagrzanego do temperatury 220oC i piec 15 -20 minut w zależności od wielkości ryby, dla mniejszych pstrągów starczy już 15 min, średnie zapiekać 20 minut. Pod koniec pieczenia można wstawić blachę wyżej grzałki górnej i chwilkę podpiec do zarumienia skórki.
Podawać skropione sokiem z cytryny, z ulubionymi dodatkami: sałatki, surówki, pieczone lub gotowane warzywa.
Podałam z brokułem i kalafiorem: różyczki brokuła i kalafiora przełożyłam do miseczki, wymieszałam z 2 łyżkami stopionego masła, oprószyłam solą. Ułożyłam na blasze obok ryby, zapiekałam razem z rybą.
Smacznego!