Składniki:
- 450 g mąki pszennej + mąka do posypania (użyłam typ 450)
- 15 g świeżych drożdży (lub 8 g suchych)
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajo
Przygotowanie:
Po tym czasie ciasto wyjąc z miski, odgazować – zagnieść krótko ręcznie. Ciasto podzielić na 10 części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową (układałam po 5 szt na jednej blasze), oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 30 min.
Napuszone bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 2000C i piec około 12-15 min do zrumienienia. Piekłam dwie blachy jednocześnie z funkcją termoobiegu. Wystudzić bułeczki na kratce.
* zamiast formować okrągłe bułeczki można wyrośnięte ciasto uformować w wałek, oprószyć go mąką i ostrym nożem pociąć na 10 kawałków. Ułożyć na blasze, zostawić do napuszenia i piec jak wyżej.