Banalny deser – galaretka z owocami, a do tego niebanalny krem z białą czekoladą. Zamiast brzoskwiń mogą być oczywiście każde inne owoce :)
Składniki (4 porcje):
- 4 brzoskwinie (świeże lub z puszki)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- kakao do oprószenia
- płatki migdałowe do dekoracji
Krem:
- 150 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady białej
Przygotowanie:
Świeże brzoskwinie włożyć do wrzącej wody na 2 minuty, następnie zahartować w zimnej wodzie i ściągnąć skórkę. Owoce pokroić w większą kostkę. Brzoskwinie z puszki wystarczy pokroić.
Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i schłodzić. Pokrojone brzoskwinie rozdzielić pomiędzy pucharki, zalać schłodzoną galaretką i pozostawić w lodówce do stężenia. Gdy galaretka stężeje przygotować krem.
Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać i ponownie ubijając dodać do kremu, zmiksować. Krem wyłożyć na stężałą galaretkę z owocami, udekorować kakao i płatkami migdałowymi, najlepiej uprażonymi na suchej patelni.
Smacznego!