Galaretka z brzoskwiniami i kremem z białą czekoladą

Banalny deser – galaretka z owocami, a do tego niebanalny krem z białą czekoladą. Zamiast brzoskwiń mogą być oczywiście każde inne owoce :)

Składniki (4 porcje):

  • 4 brzoskwinie (świeże lub z puszki) 
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • kakao do oprószenia
  • płatki migdałowe do dekoracji
Krem:
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady białej

Przygotowanie:

Świeże brzoskwinie włożyć do wrzącej wody na 2 minuty, następnie zahartować w zimnej wodzie i ściągnąć skórkę. Owoce pokroić w większą kostkę. Brzoskwinie z puszki wystarczy pokroić.

Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i schłodzić. Pokrojone brzoskwinie rozdzielić pomiędzy pucharki, zalać schłodzoną galaretką i pozostawić w lodówce do stężenia. Gdy galaretka stężeje przygotować krem.

Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać i ponownie ubijając dodać do  kremu, zmiksować. Krem wyłożyć na stężałą galaretkę z owocami, udekorować kakao i płatkami migdałowymi, najlepiej uprażonymi na suchej patelni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.