Pyzy na parze z truskawkami

Pyzy na parze, parowańce, pampuchy, pampuszki – choć wiele mają nazw to jednakowo pysznie smakują! Na blogu są już pyzy bez dodatków i z jagodowym wnętrzem a dzisiaj zajadaliśmy się pyzami z truskawkami i sosem truskawkowym :) Polecam serdecznie!

Składniki:

    Ciasto na pyzy:

    • 400 g mąki
    • 20 g drożdży
    • 2 jaja
    • 50 g stopionego masła
    • 250 ml mleka (3/4 szklanki + 1/4 szklanki)
    • 50 cukru
    • szczypta soli

    Dodatkowo:

    • truskawki (mogą być mrożone)
    • cukier brązowy

    Do podania:

    • owocowe sosy
    • świeże owoce
    • słodka śmietanka
    • jogurt 
    • cukier

    Przygotowanie:

    Do misy miksera wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Mleko podgrzać, w 1/4 szklanki rozpuścić drożdże dodając łyżeczkę cukru. Do reszty ciepłego mleko dodać cukier, wymieszać aż się rozpuści i wlać do misy miksera z mąką. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Na końcu wlać stopione masło i wyrobić ciasto na gładką kulę odchodzącą od misy miksera lub ręki. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-1,5 h, do podwojenia objętości.

    Po tym czasie wyrośnięte ciasto krótko zagnieść aby je odgazować, odrywać kawałki ciasta (u mnie po 40 g) rozciągnąć w dłoni, na środek nałożyć jedną dużą truskawkę lub kilka małych, skleić ciasto i uformować pyzę. Pyzy odkładać na tackę posypaną mąką lub ściereczkę, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 30 min.

    W tym czasie uszykować szeroki rondel do gotowania na parze. Wlać 3/4 pojemności wody i wstawić na palnik. Na garnek położyć specjalny wkład do gotowania na parze lub garnek obwiązać gazą. Gdy woda zawrze ułożyć pyzy, przykryć pokrywą (mam taką pokrywę, która służy do przykrywania potraw w mikrofali) i gotować pyzy około 8-10 min w zależności od wielkości.

    Gotowe pyzy podawać z dodatkami wg uznania: u mnie z sosem truskawkowym – truskawki zmiksowane z odrobiną jogurtu naturalnego i dosłodzone do smaku.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.