Składniki:
Ciasto na pyzy:
- 400 g mąki
- 20 g drożdży
- 2 jaja
- 50 g stopionego masła
- 250 ml mleka (3/4 szklanki + 1/4 szklanki)
- 50 cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- truskawki (mogą być mrożone)
- cukier brązowy
Do podania:
- owocowe sosy
- świeże owoce
- słodka śmietanka
- jogurt
- cukier
Przygotowanie:
Po tym czasie wyrośnięte ciasto krótko zagnieść aby je odgazować, odrywać kawałki ciasta (u mnie po 40 g) rozciągnąć w dłoni, na środek nałożyć jedną dużą truskawkę lub kilka małych, skleić ciasto i uformować pyzę. Pyzy odkładać na tackę posypaną mąką lub ściereczkę, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 30 min.
W tym czasie uszykować szeroki rondel do gotowania na parze. Wlać 3/4 pojemności wody i wstawić na palnik. Na garnek położyć specjalny wkład do gotowania na parze lub garnek obwiązać gazą. Gdy woda zawrze ułożyć pyzy, przykryć pokrywą (mam taką pokrywę, która służy do przykrywania potraw w mikrofali) i gotować pyzy około 8-10 min w zależności od wielkości.
Gotowe pyzy podawać z dodatkami wg uznania: u mnie z sosem truskawkowym – truskawki zmiksowane z odrobiną jogurtu naturalnego i dosłodzone do smaku.