Chleb pszenny na drożdżach

Gdy w domu brakuje pieczywa a nie mam tyle czasu aby upiec szybko chleb na zakwasie to z pomocą przychodzi mi ten przepis na zwykły chleb pszenny, pieczony na drożdżach. Na zdjęciach chlebek bez żadnych dodatków ale można pokusić się o wszelkie dodatki – różne ziarna, przyprawy, zioła lub prażoną cebulkę. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Wodę podgrzać aby była letnia, rozpuścić w niej drożdże z dodatkiem cukru i całość wlać do misy z mąką. Wyrobić gładkie ciasto – wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h.

Po tym czasie ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na 30 min. Przed pieczeniem można chleb posmarować jajkiem lub wodą i posypać ziarnami.

Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia chleb wyjąć z formy i dopiec aż będzie złocisty. Chleb upieczony wydaje głuchy odgłos gdy popukamy go od spodu. Chleb wystudzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.