Składniki:
- 15 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania chałki)
- 1/2 łyżeczki soli
- 210 ml mleka
- 400 g mąki
- 80 g roztopionego masła
Ciasto kakaowe ciemne:
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
Ciasto kakaowe jasne:
- 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Drugą połowę ciasta ponownie podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 3 łyżki kakao, 2 łyżki mleka i wyrobić gładkie ciasto. Do drugiej części dodać 1/2 łyżki kakao i 1 łyżkę mleka, również wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasta z kakao umieścić w miskach, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości, tak jak ciasto jasne.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem – ja używam silikonowej, więc tylko posmarowałam olejem. Po wyrośnięciu ciast każdą kulę odgazować – krótko zagnieść i podzielić każdą na 8 części. Kulkę jaśniejszego kakaowego ciasta uformować w wałeczek długości keksówki. Kulkę ciasta ciemniejszego rozwałkować na długość keksówki, położyć na nim wałeczek jaśniejszego ciasta i zawinąć. Następnie rozwałkować ciasto jasne i zawinąć w nie wcześniej uformowany wałek z ciast kakaowych. Przygotować w ten sposób wszystkie 8 wałeczków. Wałeczki ciasta ułożyć w keksówce, nakryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 40 min.
Wierzch chałki posmarować roztrzepanym białkiem. Keksówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec około 45-50 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu chałkę wystudzić na kratce.