Kremowy deser z frużeliną truskawkową i biszkoptami

Pyszny kremowy deser z mascarpone, kremówką, frużeliną truskawkową i biszkoptami maczanymi w cytrynowym ponczu. Słodki i lekko kwaskowy zarazem za sprawą soku z cytryny. Serdecznie polecam z różnymi owocami :)

Składniki (4 pucharki):

Frużelina truskawkowa:
  • 250 g truskawek, świeżych lub mrożonych (umyte, pozbawione szypułek)
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 3 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Krem:

  • 150 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • biszkopty ladyfingers
  • świeże truskawki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Przygotować frużelinę: żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia.
Truskawki wraz z cukrem włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści i owoce puszczą sok. Dodać sok z cytryny oraz rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i zagotować chwilkę, aby pozbyć się charakterystycznego smaku mąki ziemniaczanej. Odstawić na chwilę garnuszek na bok, do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.

Przygotować krem: schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem, dodać sok z cytryny, dosłodzić cukrem pudrem i zmiksować.

Z wody, soku z cytryny i cukru przygotować poncz do namaczania biszkoptów.

W pucharkach wyłożyć na dno odrobinę kremu, na to ułożyć pokrojone na części biszkopty namoczone w ponczu, wyłożyć warstwę kremu, następnie frużelinę i warstwy jeszcze raz powtórzyć. Deser udekorować świeżymi owocami, listkami mięty i biszkoptem. Przed podaniem desery schłodzić.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *