Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 puszki ananasa
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 cebula
- 150 ml pasatty pomidorowej
- 1/4 puszki kukurydzy
- 1/2 słoiczka pędów bambusa (jeśli lubicie)
- 3 łyżki cukru (trzcinowy lub zwykły)
- 1/2 szklanka wody
- płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ananasa odsączyć z zalewy. Zalewę połączyć z sokiem z pomarańczy, a ananasa pokroić w małe kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pędy bambusa odsączyć z zalewy i ewentualnie cieniej pokroić.
Pierś kurczaka pokroić w grubszą kostkę. W rondlu podsmażyć na oleju lub oliwie kawałki kurczaka przez około 5 min. Następnie do kurczaka wlać sok z ananasa i pomarańczy, dodać ocet ryżowy, cukier oraz pasattę pomidorową. Całość zagotować i dołożyć marchewkę, paprykę i cebulę. Całość pogotować 5 minut. Następnie dodać kawałki ananasa, kukurydzy i pędy bambusa – całość pogotować 2 minuty.
W wodzie rozmieszać skrobię kukurydzianą. Wlać do rondla z sosem i całość zagotować – pogotować chwilę aby mąka straciła swój surowy posmak. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby było za mało słodkie lub kwaśne dodać jeszcze cukru i octu.
Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podawać z ryżem – zobaczcie jak ugotować.