Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

W ostatnim wpisie przedstawiłam sos słodko-kwaśny z przepisu Olgi Smile. Była to spora porcja, którą pasteryzowałam w słoikach aby mieć zapas sosu na szybki obiad. Mając już gotowy sos, wystarczy kawałki kurczaka podsmażyć, zalać sosem i chwilę razem poddusić, dogotować w międzyczasie ryż i pyszny obiad jest gotowy. Także polecam serdecznie tą wersję. Lecz jeśli chcecie od razu przygotować kurczaka z sosem tylko na jedną porcję (ta i tak jest spora) to tutaj przepis od podstaw. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 cebula
  • 150 ml pasatty pomidorowej
  • 1/4 puszki kukurydzy
  • 1/2 słoiczka pędów bambusa (jeśli lubicie)
  • 3 łyżki cukru (trzcinowy lub zwykły)
  • 1/2 szklanka wody
  • płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchewki umyć, obrać i pokroić w cienkie słupki. Paprykę umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka.

Ananasa odsączyć z zalewy. Zalewę połączyć z sokiem z pomarańczy, a ananasa pokroić w małe kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pędy bambusa odsączyć z zalewy i ewentualnie cieniej pokroić.

Pierś kurczaka pokroić w grubszą kostkę. W rondlu podsmażyć na oleju lub oliwie kawałki kurczaka przez około 5 min. Następnie do kurczaka wlać sok z ananasa i pomarańczy, dodać ocet ryżowy, cukier oraz pasattę pomidorową. Całość zagotować i dołożyć marchewkę, paprykę i cebulę. Całość pogotować 5 minut. Następnie dodać kawałki ananasa, kukurydzy i pędy bambusa – całość pogotować 2 minuty.

W wodzie rozmieszać skrobię kukurydzianą. Wlać do rondla z sosem i całość zagotować – pogotować chwilę aby mąka straciła swój surowy posmak. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby było za mało słodkie lub kwaśne dodać jeszcze cukru i octu.

Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podawać z ryżem – zobaczcie jak ugotować.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *