Składniki:
- 350 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej)
- 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
- 400 g czerwonej porzeczki
- 1 galaretka czerwona (u mnie rubinowa-wieloowocowa)
- biszkopty
Przygotowanie:
Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i schłodzić. Porzeczki umyć i oberwać z szypułek.
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia.
Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać i ponownie ubijając dodać do kremu, zmiksować. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę – do żelatyny rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie całość nie przerywając miksowania wlać do kremu, zmiksować.
Krem wylać na warstwę biszkoptów, na wierzch wysypać czerwoną porzeczkę i schłodzić. Gdy masa stężeje wylać tężejącą galaretkę. Całość schłodzić aż galaretka i krem dobrze stężeją.