Makaron z młodą kapustą, wędzonym boczkiem i kiełbasą

Prosty przepis z młodą kapustą w roli głównej, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, podaną z makaronem. Kiełbaskę i boczek uwędziliśmy własnoręcznie :) Szybko, nieskomplikowanie a jak pysznie :)

Składniki:

  • 250 g makaronu (waga przed ugotowaniem)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy wędzonej
  • 1 cebula
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 0,5 szklanki wody lub bulionu
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz
  • koperek

Przygotowanie:

Boczek pokroić w kosteczkę lub paseczki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Młodą kapustę drobno poszatkować.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Szeroki rondel z grubym dnem postawić na palniku i dobrze rozgrzać. Przełożyć do rondla boczek i podsmażyć. Gdy wytopi się już troszkę tłuszczu a boczek lekko podsmaży dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę, całość przesmażyć aż cebula się zezłoci. Następnie do rondla dodać poszatkowaną kapustę i razem przesmażyć, dodać listek laurowy i podlać wodą/bulionem. Przykryć pokrywą i poddusić na wolnym ogniu aż kapusta będzie miękka – około 15 min. Następnie doprawić kapustę solą i pieprzem, w razie potrzeby odparować nadmiar płynów. Na końcu dodać posiekany koperek i ugotowany makaron, wymieszać i chwilkę razem podgrzać.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.