Prosty przepis z młodą kapustą w roli głównej, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, podaną z makaronem. Kiełbaskę i boczek uwędziliśmy własnoręcznie :) Szybko, nieskomplikowanie a jak pysznie :)
Składniki:
- 250 g makaronu (waga przed ugotowaniem)
- 200 g boczku wędzonego
- 250 g kiełbasy wędzonej
- 1 cebula
- 1/2 główki młodej kapusty
- 0,5 szklanki wody lub bulionu
- 1 listek laurowy
- sól i pieprz
- koperek
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kosteczkę lub paseczki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Młodą kapustę drobno poszatkować.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Szeroki rondel z grubym dnem postawić na palniku i dobrze rozgrzać. Przełożyć do rondla boczek i podsmażyć. Gdy wytopi się już troszkę tłuszczu a boczek lekko podsmaży dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę, całość przesmażyć aż cebula się zezłoci. Następnie do rondla dodać poszatkowaną kapustę i razem przesmażyć, dodać listek laurowy i podlać wodą/bulionem. Przykryć pokrywą i poddusić na wolnym ogniu aż kapusta będzie miękka – około 15 min. Następnie doprawić kapustę solą i pieprzem, w razie potrzeby odparować nadmiar płynów. Na końcu dodać posiekany koperek i ugotowany makaron, wymieszać i chwilkę razem podgrzać.
Smacznego!