Udka kurczaka po kujawsku

Od bardzo dawna przymierzałam się do przygotowania udek po kujawsku, które kusiły na rozmaitych blogach i stronach. Skorzystałam ze strony Przepisy Joli i również takiego kurczaka przygotowałam. Aromatyczny, mięciutki w środku, mięso odchodzące od kości a na wierzchu chrupiąca panierka. Polecam i Wam bardzo serdecznie :)

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Udka z kurczaka oczyścić, opłukać i wytrzeć do sucha np. ręcznikiem papierowym. Każde udko z obydwu stron natrzeć czosnkiem przepuszczonym przez praskę, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Przyprawione udka odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc aby mięso przeszło smakiem i aromatem przypraw.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 2000C. Udka przełożyć na blaszkę lub do naczynia posmarowanego olejem. W miseczce wymieszać ketchup i majonez. Mieszanką posmarować dokładnie udka i posypać bułką tartą. Udka wstawić do piekarnika i piec 45 minut pod przykryciem (pokrywa naczynia żaroodpornego lub folia aluminiowa) i kolejne 20-25 min bez przykrycia do zrumienienia skórki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.