Składniki:
- 1 kg mięsa z udek kurczaka
- 18 g peklosoli
Przyprawy na 1 kg mięsa z udek:
- 2 g pieprz biały
- 3 g czosnek granulowany (można zastąpić czosnkiem świeżym 10 g)
- 100 ml wody
- osłonki białkowe fi 65 mm lub 75 mm (55 cm/1 kg mięsa)
Przygotowanie:
Po tym czasie 30% mięsa kurczaka zmielić na sitku makowym 2 mm. W misie miksera umieścić pokrojone i zmielone mięso z kurczaka, dodać pieprz biały i czosnek, wyrobić ręcznie lub mikserem (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych) tak długo, aż mięso będzie się kleić. Na końcu dodać wodę i ponownie wyrobić aż mięso wchłonie całą wodę.
Przygotować osłonki białkowe – wg instrukcji producenta. Pociąć na kawałki, u mnie każdy długości 27 cm, namoczyć w letniej wodzie przez 20 min. Zawiązać jeden koniec osłonki, napełnić ściśle osłonkę farszem tak aby nie było pęcherzyków powietrza i zawiązać drugi koniec osłonki. Zostawić do osadzania w lodówce na 12 h, można również osadzać w temperaturze pokojowej 2 h. Gdy osadzamy w lodówce, przed parzeniem wyciągnąć z lodówki i powiesić w temperaturze pokojowej na około godzinę do wyrównania temperatury.
Kiełbasy umieścić w garnku i zalać zimną wodą, ustawić na palniku na największej mocy. Gdy woda osiągnie temperaturę 75-800C (lekko będzie „pyrkać”) zmniejszyć moc palnika i parzyć aż wyrób w środku osiągnie 720C, ciągle utrzymując podaną stałą temperaturę wody 75-800C. Po tym czasie kiełbasy wyciągnąć z garnka i studzić w zimnej wodzie 10-15 min, następnie przełożyć do lodówki na minimum 12 h.
Mam pytanie odnośnie parzenia tej wędliny, czy trzeba do niej wkłuwać termometr żeby sprawdzić temperaturę?
Jeśli wynik ma być miarodajny to jedyną słuszną opcją jest użycie termometru.
Witam, a ile ma być tej wody dodane ?
Wody do czego? Bo jeśli pytanie o ilość do mięsa to jest napisane