Placki z cukinii są już banalne i oklepane? Te jak dla mnie nie, bo to pyszne placuszki z żółtą cukinią, z dodatkiem mozzarelli i startego sera. Z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie. Doprawione mieszanką przypraw, która nadała im pięknego koloru i niebywałego smaku. Przepis Michel Moran, ze zmienionymi lekko proporcjami. Szczerze polecam!
Składniki (20 szt):
- 350 g cukinii (zielonej lub żółtej)
- 125 g mozzarelli
- 50 g parmezanu (dałam żółty twardy ser)
- 2 jajka
- 1 cebula
- 35 g mąki pszennej (4 łyżeczki)
- oliwa lub olej do smażenia
- 1/4 łyżeczki papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki curry
- sól i pieprz
Do podania:
- jogurt naturalny/grecki lub ulubiony sos
Przygotowanie:
Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i razem ze skórką zetrzeć na tarce na grubszych oczkach. Stratą cukinię przełożyć do miski, posolić i zostawić na około 10 min aż zmięknie i puści sok.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, mozzarellę i ser zetrzeć na tarce.
Do miski wbić jajka, roztrzepać je rózgą, dodać przyprawy i mąkę. Wymieszać na gładką masę bez grudek. Do ciasta dodać odciśniętą z puszczonego soku cukinię, cebulę, mozzarellę i starty ser. Całość wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej mąki, gdyby masa była za rzadka.
Rozgrzać dobrze patelnię. Smażyć niewielkie placuszki na dobrze rozgrzanej oliwie lub oleju, z obu stron na złoty kolor. Podawać tak jak kto lubi: z ulubionymi sosami lub jogurtem, posypane ziołami.
Smacznego!