Uwielbiam owsianki na mleku z dodatkiem świeżych owoców, musów owocowych, karmelizowanych owoców i innych owocowych przetworów. Akurat po sezonie wiśniowym jestem w trakcie przerabiania śliweczek i robiąc mus nabrałam ochoty na owsiankę z tymże musem. Aromatyczny mus śliwkowy z dodatkiem cynamonu i goździków, istna jesienna kompozycja … ale smakuje wyśmienicie o każdej porze :) Moja owsianka jest z tych rzadszych, bo taką lubię ale jeśli lubicie gęste owsianki dodajcie jedną łyżkę płatków więcej. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 200 ml mleka
- 4 łyżki płatków owsianych
- cukier/miód do smaku (można pominąć)
- 5-6 śliwek bez pestek
- odrobina wody
- cukier do smaku
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonych goździków
Dodatkowo:
- kilka śliwek do podania
Przygotowanie:
W garnuszku zagotować mleko (ewentualnie dosłodzić wg gustu), do gotującego się mleka wsypać płatki, zmniejszyć ogień i pogotować około 5 min. Po tym czasie palnik wyłączyć, płatki zostawić pod przykryciem na kolejne 5 minut aż się „rozkleją”.
W międzyczasie w garnuszku umieścić śliwki pozbawione pestek, wlać odrobiny wody na dno i wstawić na palnik. Chwilę podgotować aż śliwki będą miękkie. Śliwki zmiksować na mus i dosłodzić do smaku. Dodać przyprawy i wymieszać.
Do salaterki przełożyć owsiankę, wyłożyć na wierzch mus śliwkowy i kilka świeżych śliwek. Podawać na ciepło.
Smacznego!