Cukier miętowy

Cukier miętowy, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Pomysł wydawać by się mógł dziwny, ale jest szereg jego zastosowań – do dekoracji wypieków, do dekoracji brzegów szklanek przy drinkach, do ciast lub jako dodatek do lemoniady. Warto zrobić choć odrobinkę i spróbować :)

Składniki:

  • garść listków mięty
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

Liście mięty opłukać, osuszyć i przełożyć do moździerza lub malaksera – robiłam w malakserze. Miętę zmiksować/utrzeć na gładką papkę. Do mięty dodać cukier i wymieszać razem poprzez potrząsanie, tak długo aż cukier zabarwi się na zielono i całość wymiesza.

Cukier miętowy wysypać na tackę i odstawić do wyschnięcia. Wyschnięty przesypać do słoiczka. Przechowywać w suchym miejscu lub w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.