Dżem miętowy z cytryną

Dżem miętowy z lekkim dodatkiem cytryny lub jak kto woli galaretka, to moja nowość w tym roku. Nigdy nie robiłam ale znaleziony na stronie Przy garach przepis bardzo mnie zaciekawił. W ogrodzie mięty pod dostatkiem to poczyniłam :) Smak zaskakujący, interesujący, orzeźwiający. Fajny dodatek do kanapek ale ja go bardziej widzę jako dodatek do kremów do ciast czy serników na zimno. Mój dżem zabarwiłam barwnikiem spożywczym ale równie dobrze możecie go zostawić w naturalnym kolorze – wtedy będzie wyglądał jak ten syrop. Kto się skusi na taki dżemik?

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 200 g mięty
  • 1 cytryna
  • cukier do smaku
  • 18 g pektyny + 1 łyżka cukru
  • zielony barwnik (spożywczy, mielony jęczmień lub sok ze szpinaku)

Przygotowanie:

Miętę (listki z gałązkami) opłukać, cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. W garnku umieścić umyte gałązki mięty, dodać pokrojoną na plasterki cytrynę i zalać wodą. Garnek umieścić na palniku, doprowadzić do wrzenia, po zagotowaniu skręcić moc palnika i pogotować 20-30 minut pod przykryciem. Garnek odstawić do ostudzenia – w tym czasie jeszcze napar się wzmocni.

Wywar z mięty przecedzić przez gęste sito lub gazę aby otrzymać klarowny wywar. Wywar miętowy podgrzać i dosłodzić do smaku (u mnie 4 łyżki cukru). Dodać odrobinkę barwnika zielonego do otrzymania zielonego koloru (możemy ten krok pominąć, wtedy będziemy mieli kolor jak w tym syropie) i pektynę wymieszaną z cukrem. Całość wymieszać i zagotować, skręcić moc palnika i pogotować 4 minuty.

Dżem przelać do umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcić nakrętki i odstawić do góry dnem. Dżemów z pektyną się nie pasteryzuje.

Smacznego!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *