Jogurtowy chlebek ziołowo-czosnkowy do odrywania, z serem camembert

Pamiętacie drożdżowy kwiat z powidłami na słodko? Niby zwykła drożdżówka a jednak forma podania zachwyca i od razu lepiej smakuje. A tym razem również kwiat, ale wytrawny. Pyszny jogurtowy chlebek ze sprawdzonego przepisu, z którego piekłam bułeczki, teraz z drobnymi zmianami. Z dodatkiem czosnku, masła i natki pietruszki, a do tego wszystkiego serce z sera camembert. Ser cudownie stopiony, w którym można maczać odrywane płatki drożdżowego chleba – cóż jeszcze więcej do szczęścia potrzeba? Polecam serdecznie :)

Składniki:

Ciasto:
  • 225 g mąki pszennej + mąka do posypania (użyłam typ 450)
  • 7 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych)
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 50 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 małe jajo
Dodatkowo:
  • 50 g stopionego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ser camembert
  • odrobina oliwy do skropienia sera camembert
  • 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misie miksera umieścić mąkę, jogurt, stopione masło, sól, jajko i rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto – wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki gdyby ciasto za bardzo się kleiło. Misę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu na około 1,5 h.

Tuż przed końcem wyrastania ciasta rozpuścić masło, obrać czosnek i przecisnąć go do masła, dodać sól i wymieszać. Uszykować dużą blachę z wyposażenia piekarnika i wyścielić ją papierem do pieczenia lub matą teflonową.

Po tym czasie ciasto wyjąc z miski, odgazować – zagnieść krótko ręcznie. Ciasto podzielić na 3 równe części. Jedną część ciasta rozwałkować delikatnie podsypując mąką na duży, okrągły placek wielkości blachy do pieczenia. Delikatnie przenieść na uszykowaną blachę. Rozwałkowane ciasto posmarować połową masła z czosnkiem i posypać równomiernie połową posiekanej natki pietruszki. Rozwałkować drugą część ciasta na taki sam placek i położyć na tym pierwszym. Ponownie drugi placek posmarować resztą masła z czosnkiem i posypać natką pietruszki. Na końcu rozwałkować trzecią część ciasta tak jak poprzednie i położyć na dwóch pozostałych.

Na środku drożdżowego koła położyć miseczkę wielkości serka camembert. Nożem naciąć nasze ciasto w czterech miejscach, tworząc 4 części. Następnie każdą ćwiartkę podzielić na pół, i jeszcze raz na pół. Wyjdzie nam razem 16 „płatków”.

Brać kolejno po odciętym płatku i przekręcić go dwa razy na zewnątrz, zawijając brzegi ciasta pod spód. Postąpić tak ze wszystkimi przeciętymi częściami. Wyjdzie nam 16 skręconych płatków. Zdjąć miseczkę a w to miejsce położyć serek camembert. Uformowany kwiat przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 min w cieple do napuszenia. Po tym czasie jajko rozkłócić widelcem z łyżką mleka i posmarować nasz kwiat, serek camembert naciąć od góry w kratkę i skropić oliwą.

Kwiat wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C i piec około 25 -30 min, do zezłocenia. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika. Zajadać odrywając kolejno płatki wybierając nimi rozpływający się ser camembert.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *