Likier miętowy

Przedstawiam Wam ostatni w tym sezonie przepis z wykorzystaniem mięty – likier miętowy. Będzie wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów, świetnie też sprawdzi się do przyrządzania alkoholowych koktajli. Na zdjęciach widnieje likier sfotografowany od razu po przyrządzeniu, ale po 2-3 miesiącach dojrzeje i ładnie wyklaruje – taką mam nadzieję :) Przepis pochodzi z bloga Aronia- wiem co jem. A Was serdecznie zapraszam na inne miętowe przepisy – dżem miętowy z cytryną oraz syrop miętowy z cytryną.

Składniki:

  • 0,5 szklanki świeżych listków mięty
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 350 g cukru

Przygotowanie:

Listki mięty opłukać, wysuszyć, umieścić w dużym słoju i zalać spirytusem. Zalaną miętę odstawić w ciemne miejsce, np. do szafki i zostawić na tydzień. Od czasu do czasu potrząsać słojem.

Po tygodniu wyciąg spirytusowy przelać przez gazę lub filtr, miętę wyrzucić. W rondelku zagotować wodę z cukrem i pogotować kilka minut. Syrop ostudzić i połączyć z miętowym wyciągiem spirytusowym. Likier przelać do butelek i odstawić na około 2-3 miesiące aby dojrzał i się sklarował.

Likier na zdjęciach sfotografowany został po przyrządzeniu. Jak dojrzeje uzupełnię nowe zdjęcia.

Smacznego!

Dodaj komentarz