Zwijane drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem

Przepyszne drożdżowe bułeczki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem z przepisu, który już od dawna jest już na blogu z przepisu ze strony Moje Wypieki, ale tym razem w fantazyjnej formie zamkniętych bułeczek – instrukcja zwijania i więcej zdjęć tutaj. Puszyste drożdżowe ciasto, słodki budyń i kwaśny rabarbar to połączenie bardzo udane i serdecznie Wam je polecam!

Składniki:

Budyń waniliowy:
  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru z wanilią
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
Część mleka wymieszać z żółtkami, cukrem i obiema mąkami aby nie było grudek, najlepiej blenderem. Resztę mleka zagotować w garnuszku, do wrzącego mleka wlać mieszankę i zagotować jak budyń ciągle mieszając. Pogotować chwilę do zgęstnienia, aż budyń straci posmak surowej mąki.

Budyń przelać do miseczki i jeszcze ciepły zakryć folią, tak aby folia dotykała powierzchni budyniu – unikniemy wtedy twardej, zastygniętej wierzchniej warstwy. Pozostawić do ostudzenia.

Karmelizowany rabarbar:

  • 400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (ja nie obierałam)
  • 100 g cukru z wanilią
  • 2 łyżki wody

Na patelni lub w garnku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier się rozpuści i nabierze złotej barwy jak karmel. Uważać aby nie przypalić, spalony karmel ma gorzki smak. Do karmelu dodać pokrojony rabarbar. Pogotować aż część soku puszczonego przez rabarbar wyparuje. Pozostawić do ostudzenia.

Składniki na ciasto (12 drożdżówek):
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 300 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 20 g świeżych drożdży (10 g suchych)
  • 2,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • cukier do posypania

    Przygotowanie:

    W części letniego mleka rozpuścić drożdże z odrobiną cukru. W misie miksera umieścić przesianą mąkę, sól, cukier, pozostałą część letniego mleka, jajo i wcześniej rozpuszczone drożdże. Wyrobić w robocie hakiem do drożdżowego ciasta lub ręcznie. Pod koniec dodać roztopione i ostudzone masło, ponownie zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości, na około 1,5 h.
    Przygotować dwie duże blachy, najlepiej te z wyposażenia piekarnika. Wyścielić je papierem do pieczenia lub specjalną matą do pieczenia.
    Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieść jeszcze raz, aby je odgazować. Ciasto podzielić na cztery części, każdą część rozwałkować na stolnicy delikatnie podsypując mąką na prostokąt 21 cm x 14 cm i pociąć na 3 prostokąty o wymiarach około 7 cm x 14 cm. Każdy prostokąt naciąć do 1/3 niczym grzebień. Na brzeg ciasta bez nacięć nałożyć porcję budyniu i karmelizowanego rabarbaru, zwinąć tak jak rogala.Uformowane drożdżówki przekładać na blachę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia lub teflonową matą. Blachę przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić drożdżówki do napuszenia, na około 30 min. Następnie drożdżówki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.

    Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 25 – 30 minut do zezłocenia. Ja piekłam dwie blachy na raz, z funkcją termoobiegu.

    Upieczone drożdżówki zdjąć z blachy i studzić na kratce.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *