Składniki (37 cm x 25 cm):
- 1 kg twarogu (przynajmniej zmielonego dwukrotnie jeśli w kostkach)
- 4 żółtka (białka odłożyć na pianę)
- 1 całe jajo
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe/śmietankowe każdy po 40 g (sam proszek)
- 1,5 szklanki puree z dyni
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki 30 %
- 0,5 szklanki oleju
- 4 białka (odłożonych wcześniej podczas przygotowań)
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Chwilę przed wyciągnięciem sernika z piekarnika ubić odłożone białka (4 szt) na sztywną pianę. Na końcu dodać 0,5 szklanki cukru i zmiksować.
Wyjąć sernik z piekarnika (nie wyłączać piekarnika), na gorący sernik wyłożyć pianę z białek. Wyrównać np grzebieniem cukierniczym lub zrobić wzorek widelcem i blachę włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 15 min, do zezłocenia piany. Nie dłużej, bo zamiast pysznej pianki wyjdzie nam beza. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i tak studzić, następnie przełożyć w chłodne miejsce np. do lodówki. Sernik najpyszniejszy jest po 12 h spędzonych w lodówce.
Jak zrobić aby wyszła rosa? Upieczony sernik pozostawiam w piekarniku z otwartymi drzwiczkami aż do ostudzenia. Gdy nie jest już gorący, ale ciągle blaszka od spodu ciepła stawiam w troszkę chłodniejsze miejsce – na parapet lub do pomieszczenia w którym jest chłodno, następnie wstawiam do lodówki.