Cukinia faszerowana mięsem z rosołu i ryżem

Kolejny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu lub bulionu – nada się każdy rodzaj mięsa: drób, wieprzowina, wołowina lub mięsa mieszane. Również można przygotować farsz z surowego mięsa mielonego, należy tylko dłużej podsmażyć po dodaniu na patelnię z podsmażoną na złoto cebulą. Polecam bardzo serdecznie!

Składniki:

  • 3 cukinie
  • sól i pieprz
  • ser żółty 
Farsz:
  • 450 g gotowanego mięsa z rosołu lub bulionu
  • 1/2 szklanki ryżu + 1 szklanka wody do gotowania ryżu
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • wydrążony miąższ cukinii 
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotować ryż: w garnuszku rozgrzać odrobinę oleju, włożyć ryż i przesmażyć ciągle mieszając aż ziarna ryżu staną się szkliste. Szybko wlać wodę, dodać szczyptę soli, przemieszać aby ryż nie przykleił się do dna i zagotować całość. Po zagotowaniu skręcić moc palnika, nakryć garnek pokrywką i gotować ryż 12 -15 minut aż wchłonie wodę. Na dnie po odgarnięciu może zostać minimalnie wody. Następnie wyłączyć palnik, ale ryż zostawić w garnuszku pod przykryciem na kolejne 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, ryż przemieszać i zostawić na 5 minut aby odparował. Ryż jest gotowy.

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i z każdej cukinii za pomocą łyżki wybrać miąższ ze środka (miąższu nie wyrzucać, przyda się do farszu). Połówki cukinii ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C na 15 min.

Przygotować farsz: gotowane mięso zmielić lub drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę a miąższ posiekać. Wydrążony wcześniej miąższ z cukinii posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę i przesmażyć na złoto. Do podsmażonej cebuli dodać mięso gotowane i całość chwilę razem podsmażyć. Dodać pomidory, cukinię i całość poddusić aż cukinia i pomidory się rozpadną, następnie odparować nadmiar płynów. Do farszu dodać ugotowany wcześniej ryż, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę pietruszki i wymieszać. Gdy farsz troszkę ostygnie dodać surowe jajko i dobrze wymieszać.

Podpieczone połówki cukinii napełnić przygotowanym farszem, wierzch posypać tartym serem i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C, piec 20-25 min.

Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *