Składniki:
- 3 cukinie
- sól i pieprz
- ser żółty
- 450 g gotowanego mięsa z rosołu lub bulionu
- 1/2 szklanki ryżu + 1 szklanka wody do gotowania ryżu
- 2 cebule
- 2 pomidory
- wydrążony miąższ cukinii
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i z każdej cukinii za pomocą łyżki wybrać miąższ ze środka (miąższu nie wyrzucać, przyda się do farszu). Połówki cukinii ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C na 15 min.
Przygotować farsz: gotowane mięso zmielić lub drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę a miąższ posiekać. Wydrążony wcześniej miąższ z cukinii posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę i przesmażyć na złoto. Do podsmażonej cebuli dodać mięso gotowane i całość chwilę razem podsmażyć. Dodać pomidory, cukinię i całość poddusić aż cukinia i pomidory się rozpadną, następnie odparować nadmiar płynów. Do farszu dodać ugotowany wcześniej ryż, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę pietruszki i wymieszać. Gdy farsz troszkę ostygnie dodać surowe jajko i dobrze wymieszać.
Podpieczone połówki cukinii napełnić przygotowanym farszem, wierzch posypać tartym serem i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C, piec 20-25 min.
Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.